Ο Ενωσιακός προπονητής της ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας κ. Κυριάκος Παναγιωτίδης μίλησε στον Βασίλη Κούρκουλα και στο Gosports.gr μεταξύ άλλων για το πως βιώνει όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με την έλευση του κορωνοιού, περιγράφει τη ζωή μακριά από το ποδόσφαιρο και τους αγωνιστικούς χώρους ενώ αναφέρεται και στην επίδραση της προπονητικής έλλειψης κατά την περίοδο της απραξίας λόγω του εγκλεισμού.

  • Πώς βιώνετε όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση με την έλευση του κορωνοιού;

Είναι οπωσδήποτε μια πρωτοφανής περίπτωση, δεν έχουμε ζήσει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, να κλείνεσαι στο σπίτι, χωρίς επαφή με το περιβάλλον της δουλειάς σου, το περιβάλλον του κύκλου σου και φυσικά με τον ποδοσφαιρικό χώρο. Είναι όμως αναγκαίο να ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, αφού μόνο έτσι ελαχιστοποιούμε τις περιπτώσεις της μετάδοσης και χτίζουμε το μέλλον μας. Με ομολογουμένως παράξενο τρόπο, αλλά μην λησμονούμε ότι μόλις ξεπεράσουμε αυτό το σκόπελο, θα επανέλθουμε στον παλιό ρυθμό της ζωής μας και θα έχουμε την ευκαιρία να επανακτήσουμε όσο χαμένο έδαφος δημιουργείται τώρα. Είναι άμεση υποχρέωση μας να συμβάλουμε, ο καθένας με τον τρόπο που του αναλογεί, στον περιορισμό της εξάπλωσης. Όμως είναι πιστεύω και μια ευκαιρία, αυτό το αναγκαστικό κλείσιμο στο σπίτι, να αναθεωρήσουμε αξίες που λόγω της ταχύτητας που είχαμε μέχρι χθες, να τις είχαμε βάλει στην άκρη. Αξίες όπως οικογένεια, υγεία, ψυχολογική ανακούφιση από το στρες που είχαμε μέχρι τώρα.

  • Πώς είναι η ζωή μακριά από το ποδόσφαιρο και τους αγωνιστικούς χώρους;

Είναι πολύ δύσκολο να αφομοιώσεις τόσο γρήγορα, έναν νέο τρόπο ζωής. Το να είμαστε μακριά από τα γήπεδα, είναι δύσκολο. Μην ξεχνάτε ότι μέχρι τώρα, αποτελούσε το πράσινο τερέν, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Καθημερινά 3-4 ώρες τις περνούσαμε στο γήπεδο, προσπαθώντας να βάλουμε και εμείς το δικό μας λιθαράκι στο χτίσιμο του τοπικού ποδοσφαίρου. Δεν είναι εύκολο να σταματήσεις να αναπνέεις ποδοσφαιρικά και το καταλαβαίνει πιστεύω ο καθένας μας. Όμως μέσα από αυτή την αναποδιά που βρέθηκε στο δρόμο μας, θα πρέπει να βλέπουμε αισιόδοξα, το φως στην άκρη του τούνελ. Εξάλλου τόσα χρόνια που ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο, έχω μάθει να πεισμώνω μέσα από τις ανάποδες στιγμές της ζωής.

Πρέπει να σας αποκαλύψω εδώ, ότι λόγω μιας διατριβής που ετοιμάζω για την σχολή UEFA “A”,που τελείωσα επιτυχώς πριν από λίγους μήνες, βρίσκομαι καθημερινά, πάρα πολλές ώρες σε επαφή με το ποδόσφαιρο. Σε θεωρητικό βέβαια επίπεδο, αφού για τις ανάγκες αυτής της εργασίας, ετοιμάζω πολλές προπονητικές μονάδες, διαβάζω αρκετά και γενικώς κινούμαι σε ποδοσφαιρικά μονοπάτια. Μου λείπουν φυσικά οι νεαροί παίκτες των υποδομών της ΕΠΣ Πρέβεζα/ Λευκάδας, αλλά σιγά-σιγά θα φτάσουμε ξανά σε παλιούς ρυθμούς και θα τα ξαναπούμε στο γήπεδο.

  • Είστε σε επαφή με τους ποδοσφαιριστές αυτό το διάστημα και τι τους συμβουλεύετε; ;

Είναι αρκετά δύσκολο να διατηρήσουμε επαφή με αυτές τις συνθήκες, καθόσον τα παιδιά έχουν πιστεύω φορτωμένο πρόγραμμα, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο. Έχουν επαφή με τους προπονητές των ομάδων τους, παίρνουν οδηγίες από αυτούς και συγχρόνως να μην ξεχνούμε ότι κάνουν και τα μαθήματα των σχολείων τους με τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται. Όμως επειδή έχει παρατηρηθεί πως στο διάστημα της  διακοπής του πρωταθλήματοςλόγω περιόδου, η προπονητική απραξία των ποδοσφαιριστών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των δεικτών που καθορίζουν την απόδοσή τους (Silvaetal., 2016).

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνεται η επίδραση της προπονητικής έλλειψης κατά την περίοδο της απραξίας λόγω του εγκλεισμού, όπως και στην μεταβατική περίοδο, σε δείκτες απόδοσης των ποδοσφαιριστών.

Μπορεί αυτή η περίοδος να βοηθάει στους παίκτες να αποφορτίσουν την σωματικοψυχολογική πίεση που είχαν λόγω των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων, όμως σε περίπτωση που συνεχισθούν τα πρωταθλήματα, δυστυχώς, εάν αυτή την περίοδο αγωνιστικής απραξίας, δεν φροντίσουν να διατηρήσουν τις φυσιολογικές σωματικές παραμέτρους που είχαν αναπτύξει, τότε με την επάνοδο σε κανονικές προπονήσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος, λόγω αυξημένης προπονητικής πίεσης που θα υποστούν, να τραυματισθούν ή να επέλθει γρήγορα κούραση.

Τέλος, η απάντηση στο ερώτημα για το αν θα πρέπει να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα μετά τον κορονοϊό δεν μπορεί να δοθεί δίχως να γνωρίζουμε το πότε θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Αυτό όμως που θα προέχει τότε θα είναι η υγεία των αθλητών και η διάθεση του κόσμου.

Ελπίζω όλο αυτό να τελειώσουν το συντομότερο δυνατό, ο κόσμος να έχει την υγεία του και η κοινωνία μας να αναδειχθεί ως   ΜΕΓΑΛΗ  ΝΙΚΗΤΡΙΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.