Ο προπονητής του ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου, Χρήστος Τζίμας, στο Gosports.gr

Ο προπονητής του ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου, Χρήστος Τζίμας, μίλησε χθες στο Gosports.gr και στον Βασίλη Κούρκουλα, για τους στόχους της ομάδας, την πορεία στον 3ο όμιλο της Γ Εθνικής αλλά και για το θέμα των πιστοποιημένων προπονητών.

Τρία χρόνια επιτυχημένης προπονητικής καριέρας, άνοδος με τη Βαλανιδοράχη στο Α Τοπικό, άνοδος με το Καναλάκι στη Γ Εθνική και τώρα βρίσκεστε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα του 3ου Ομίλου της Γ Εθνικής. Το περιμένατε όλο αυτό;

Η Βαλανιδοράχη ήταν η αφετηρία της προπονητικής μου καριέρας. Ο στόχος δεν ήταν το πρωτάθλημα αλλά σαν ποδοσφαιριστής και στη συνέχεια σαν προπονητής αυτό που είχα σαν αρχή ήταν η σκληρή δουλειά. Αυτό σε βάθος χρόνου της συγκεκριμένης χρονιάς είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο της κατηγορίας. Ανέλαβα στη συνέχεια το Καναλάκι στο Α τοπικό με στόχο πάλι την καλή πορεία και όχι την άνοδο. Στη μέση της σεζόν αφού τελείωσε ο 1ος γύρος και η βαθμολογική μας θέση μας ευνοούσε, μετά τη συναίνεση του Συμβουλίου να ενισχυθούμε με 2-3 παίχτες και να διεκδικήσουμε αν μπορούσαμε το πρωτάθλημα, διαμορφώσαμε τους στόχους μας. Έτσι και έγινε και στο τέλος, όπως ξέρετε, μετά τον αγώνα μπαράζ με την Πρέβεζα, ήμασταν ξανά πρωταθλητές. Και ήρθε φέτος η Γ Εθνική και η πολύ καλή πορεία μας μέχρι στιγμής. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τέτοια πορεία, κάθε χρόνο και πρωταθλητής, παρόλο αυτό ήρθε και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Έχω καταλήξει ότι είναι συνδυασμός σκληρής δουλειάς, επιμονής και παιχτών με τους οποίους είχα την τύχη να βρίσκομαι σε καλές ομάδες και να δουλέψω αρμονικά. Έχω μάθει να δουλεύω πολύ κάθε ομάδα ξεχωριστά, να διαμορφώνω το σύστημα πάνω στις απαιτήσεις της κάθε ομάδας και όλο αυτό με έχει βοηθήσει. Το πρωτάθλημα φέτος έχει πολύ δρόμο ακόμα και συνεχίζουμε.

Το πρωτάθλημα μέχρι στιγμής της Γ Εθνικής, στο όμιλο που συμμετέχει η ομάδα του ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου, είναι πολύ αμφίρροπο, με την 2η από την 8η θέση να απέχουν μόλις 3 βαθμούς. Για πείτε μας δυο λόγια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα έτσι την Γ Εθνική. Οι ομάδες είναι πολύ ισάξιες και η ανταγωνιστικότητα είναι ίση. Ισχύει αυτό που λένε πολλοί ότι η Γ Εθνική είναι μια παλιά Δ. Υπάρχουν δυνατές μονομαχίες, σκληρά ματς, δυνατά, βλέπεις τακτικές. Όλα αυτά που γινόταν τότε στη Δ Εθνική, γίνονται στη Γ.

Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι της ομάδας;

Ο στόχος της ομάδας ήταν να φύγουμε από τη ζώνη του υποβιβασμού όσο πιο γρήγορα, να μείνουμε στην κατηγορία και να παίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερο ποδόσφαιρο. Αυτό με τη θέση που είμαστε τώρα δεν ισχύει γιατί όπως είπατε και εσείς, μπορεί να είμαστε στην 3η θέση, αλλά η ζώνη του υποβιβασμού απέχει μόλις 3 ή 4 βαθμούς. Παρόλα αυτά η ομάδα είναι πολύ καλά, δουλεύουμε σκληρά καθημερινά και ελπίζουμε το καλύτερο.

Έχει γίνει ήδη μια προσθήκη του Φέτση στο ρόστερ της ομάδας. Ακολουθούν και άλλες; Έχετε δει κάποιες ελλείψεις σε αυτό τον πρώτο Γύρο;

Εγώ σαν προπονητής ζήτησα από την διοίκηση 2 και άμα μπορέσουμε και 3 προσθήκες. Ήρθε η προσθήκη του Φέτση, ο οποίος είναι ένας πολύ καλός παίχτης με πολλές εμπειρίες από Α, Β και Γ Εθνική. Ελπίζουμε να καταφέρουμε άλλη μια καλή προσθήκη, ένα καλό παίχτη από άλλες κατηγορίες, έτσι ώστε να μας βοηθήσει. Αμυντικά είμαστε πάρα πολύ καλοί νομίζω. Αυτό που θα θέλαμε είναι να ενισχύσουμε λίγο την επιθετική γραμμή, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα παιδιά που παίζουνε, απλώς δεν έχουμε βάθος στο ρόστερ στους επιθετικούς. Με μια προσθήκη θα μπορέσουμε να διευκολύνουμε και τους παίχτες που ήδη υπάρχουν και παίζουν 90 λεπτά σε κάθε ματς.

Ποια ομάδα έχετε ξεχωρίσει μέχρι στιγμής στον όμιλό σας;

Ο Μακεδονικός Φούφα είναι η πρώτη ομάδα που ξεχώρισα και ο Κρόνος Αργυράδων. Είναι 2 ομάδες που έχω παίξει και εντυπωσιάστηκα. Δεν έχω παίξει με Ναύπακτο, η οποία ακούω ότι έχει πολύ καλή ομάδα.

Προκριθήκατε στους 4 του Κυπέλλου της ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας. Είναι στόχος το κύπελλο;

Η υπάρχουσα Διοίκηση, τα τελευταία πέντε χρόνια που έχει αναλάβει την ομάδα, ο μόνος τίτλος που δεν έχει πάρει είναι το Κύπελλο. Είναι και το Κύπελλο μέσα στους στόχους και μακάρι να τον πραγματοποιήσουμε και αυτόν.

Και μια που αναφερθήκατε στην Διοίκηση. Πόσο σημαντικό είναι για μια ομάδα να έχει την ίδια διοίκηση επί σειρών ετών και να μην υπάρχουν σκαμπανεβάσματα;

Μια Διοίκηση επί σειράς ετών σε μια ομάδα είναι και ότι καλύτερο. Γνωρίζει ακριβώς το τι χρειάζεται η ομάδα και έχει μια σειρά έτσι ώστε κάθε χρόνο, με βάση τις δυνατότητες της, προσθέτει ή αφαιρεί ώστε να φτάσει στο ιδανικό αποτέλεσμα. Υπάρχει έτσι μια συνοχή στην ομάδα και σίγουρα όλο αυτό βοηθάει την ομάδα.

Είναι σημαντικό για μια ομάδα, ειδικά όταν θέλει να ανέβει και κατηγορία να έχει τις δικές της ακαδημίες;

Οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό και ανεβαίνουν και Γ Εθνική, αν δεν έχουν ακαδημίες, είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν παίχτες από μακριά, άρα τα έξοδα είναι περισσότερα και έτσι πολλές διοικήσεις και πολλοί παράγοντες δε μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και βλέπουμε πολλές ομάδες να διαλύονται και να αποχωρούν από τα πρωταθλήματα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι ακαδημίες θέλουν πάρα πολύ δουλειά και δυστυχώς οι γονείς δεν έχουν υπομονή, βιάζονται όλοι το παιδί τους να το δουν στην πρώτη ομάδα, ενώ στη ζωή όπως και στο ποδόσφαιρο χρειάζεται μια ιεραρχία.

Τέθηκε πρόσφατα από τον κ. Κυριάκο Παναγιωτίδη το θέμα της πιστοποίησης των προπονητών. Ποια είναι η άποψή σας;

Αυτό με την πάροδο των χρόνων έχει αλλάξει. Εγώ βλέπω ότι όσοι θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με την προπονητική, παρακολουθούν τα σεμινάρια, παίρνουν τα διπλώματα και είναι πάρα πολύ καλό γιατί είναι μέσα στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Και αυτός είναι και ο σωστός δρόμος. Ο κ. Παναγιωτίδης νομίζω ότι έχει κάνει μια πολύ καλή κίνηση, γιατί δε μπορεί ο καθένας να κάθεται στον πάγκο και να λέγεται προπονητής.

Τέλος, δώστε μας ένα μήνυμα προς τον φίλαθλο κόσμο του ΠΑΣ Αχέρων Καναλακίου.

Ο κόσμος τη φετινή σεζόν είναι κοντά μας όσο ποτέ. Είκοσι χρόνια βρίσκομαι στο Καναλάκι σαν ποδοσφαιριστής και τώρα πλέον σαν προπονητής, τη στήριξη που βλέπω φέτος δε την έχω ξαναζήσει τόσο στα εντός όσο και στα εκτός παιχνίδια. Τους ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που είναι δίπλα μας και μας στηρίζουν και να συνεχίσουν να το κάνουν. Ευχαριστώ επίσης τους ποδοσφαιριστές μου για την προσπάθεια που καταβάλουν και την διοίκηση για την στήριξη και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου τον ενάμιση χρόνο που συνεργαζόμαστε. Εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά με υγεία και ευτυχία.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.