Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προχώρησε σε διευκρινίσεις αναφορικά με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, καθώς και για το ποια θα είναι η επιβάρυνση των καταναλωτών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Κος ΣΚΡΕΚΑΣ: Λοιπόν, πολύ σύντομος θα είμαι γιατί νομίζω ότι τα ξέρετε πολύ καλά τα θέματα, τα έχουμε πει πολλές φορές. Έχουμε μια διεθνή ενεργειακή κρίση, όπως αποτυπώνεται από την αύξηση των τιμών ενέργειας σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θα σας δείξουμε και κάποια παραδείγματα για το πως έχουν κυμανθεί οι μέσες μηνιαίες τιμές σε επίπεδο Ευρώπης σε όλα τα κράτη-μέλη και πού βρίσκεται η Ελλάδα εκεί.

Να σας πούμε ότι αυτό, όπως γνωρίζετε, οφείλεται σε τρεις κύριους λόγους. Ο πρώτος είναι η τεράστια αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Στην αρχή της χρονιάς η θερμική μεγαβατώρα ήταν κάτω από 20 ευρώ για το φυσικό αέριο. Τώρα έχει φτάσει περίπου στα 58 ευρώ, σχεδόν έχει τριπλασιαστεί δηλαδή από την αρχή του χρόνου.

Δυο θερμικές μεγαβατώρες με μια απόδοση 50% ενός εργοστασίου φυσικού αερίου παράγουν μια ηλεκτρική μεγαβατώρα. Άρα θέλουμε για μια ηλεκτρική μεγαβατώρα 58 ευρώ που σημαίνει 116 ευρώ φυσικό αέριο κόστος αερίου.

Και υπολογίστε ότι εκπέμπεται και μισός τόνος περίπου διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δηλαδή άλλα 30 ευρώ. Άρα μια ηλεκτρική μεγαβατώρα όταν παράγεται από φυσικό αέριο έχει ένα κόστος καυσίμου και διοξειδίου του άνθρακα της τάξεως των 150 ευρώ.

Και εκεί πρέπει να μπουν βέβαια και τα υπόλοιπα λειτουργικά και κόστη κεφαλαίου τα οποία έχει ένα τέτοιο εργοστάσιο.

Ανάλογα με τη λιγνιτική μεγαβατώρα, με τα 60 ευρώ που έχει πάει περίπου ο τόνος διοξείδιού του άνθρακα όταν εκπέμπεται ένα 1,3 τόνους περίπου, 3 τόνοι στην ατμόσφαιρα για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα από λιγνίτη.

Άρα μιλάμε για 80 ευρώ μόνο το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα συν 40 με 45 ευρώ περίπου το μεταβλητό κόστος της μονάδας. Πάμε πάνω από 110-115 ευρώ. Και όλα αυτά εκεί βέβαια προστίθενται και τα υπόλοιπα λειτουργικά κόστη που έχει μία τέτοια μονάδα.

Άρα, έχουμε επίσης ένα τρίτο το οποίο έχει να κάνει με το, άρα έχουμε το κόστος αύξησης των καυσίμων, το κόστος αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα και βέβαια τη μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με μία μικρότερη προσφορά γιατί πολλοί βάζουν τα πυρηνικά εργοστάσια, σε επίπεδο Ευρώπης πάντα μιλάω, δεν μιλάω σε επίπεδο Ελλάδας- πολλοί αποσύρουν τις λιγνιτικές τους μονάδες.

Και βέβαια έχουμε και ένα shortage, έχουμε δηλαδή μία δυσκολία, ένα περιορισμό στην προσφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Τα γνωρίζετε αυτά λόγω των θεμάτων με τον βόρειο διάδρομο.

Όλα αυτά έχουν εκτινάξει τις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας.

Η κυβέρνησή μας αποφάσισε να έρθει και να στηρίξει αυτούς οι οποίοι ξαφνικά θα βλέπανε λογαριασμούς ρεύματος πολύ διογκωμένους. Αποφάσισε, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός 30 ευρώ να επιδοτήσουμε την κάθε ηλεκτρική μεγαβατώρα για έναν καταναλωτή που είναι συνδεδεμένος σε χαμηλή τάση, κυρίως νοικοκυριά βέβαια αλλά και επιχειρηματίες και αγρότες που μπορεί να είναι εκεί.

Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι ένα μέσο νοικοκυριό που έχει – σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ – 3.600 κιλοβατώρες κατανάλωση το χρόνο. Άρα αναλογικά το τελευταίο τετράμηνο ή το τελευταίο τρίμηνο είχε 900 κιλοβατώρες ή 1.200 κιλοβατώρες αντίστοιχα κατανάλωση. Θα λάβει μία επιδότηση της τάξης των 30 ευρώ, έτσι; Από 27 έως 33 ευρώ, για το τετράμηνο 33 ευρώ εννοώ, 27 για το τρίμηνο. Γιατί ισχύει για Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο.

Από εκεί και πέρα, ήδη έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ αλλά νομίζω και κάποιοι πάροχοι επιπλέον εκπτώσεις. Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όπως έχει ανακοινωθεί, ένας ο οποίος έχει μέχρι 600 κιλοβατώρες κατανάλωση σε μηνιαία βάση ουσιαστικά έχει μία ανατίμηση η οποία δεν θα ξεπερνάει το 1 με 2 ευρώ ανά μήνα.

Εδώ έχουμε ετοιμάσει, και θα μου επιτρέψετε να πω επίσης πέρα και πάνω από αυτή την επιδότηση που κάνει η Πολιτεία και την έξτρα έκπτωση από την ΔΕΗ, 6:00 η ώρα το απόγευμα έχω σύσκεψη και με όλους τους ιδιώτες παρόχους για να τους ζητήσω να συμβάλλουν και εκείνοι, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους βέβαια, στο να απορροφήσουνε κομμάτι των ανατιμήσεων σε νοικοκυριά και σε καταναλωτές χαμηλής τάσης.

Να πούμε, επίσης, ότι επειδή η αύξηση της αγοράς του φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρώπης λογικό είναι να έχει και επιπτώσεις στην τιμή λιανικής στην Ελλάδα, του φυσικού αερίου και βέβαια το πετρέλαιο φαίνεται ότι έχει αυξητικές τάσεις, άρα αυξάνουμε κατά 20% το επίδομα θέρμανσης για να μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε κομμάτι της ανατίμησης.

Και τώρα αυτά είναι τα άμεσα μέτρα, έτσι; Τα βραχυπρόθεσμα. Δεν θα μιλήσουμε τώρα για το Εξοικονομώ και την ενεργειακή αναβάθμιση όπου βοηθάει ένα νοικοκυριό και αργότερο μια επαγγελματική στέγη ή μια επιχείρηση να εξοικονομήσουν ενέργεια, να καταναλώνουν λιγότερη, και με αυτόν τον τρόπο να μειώσουνε τον λογαριασμό τους.

Αυτό είναι πιο μακροπρόθεσμο μέτρο. Πιο μεσομακροπρόθεσμα, σας έχουμε ανακοινώσει ήδη για την επιδότηση με 100.000.000 την κατασκευή φωτοβολταϊκών. Αυτό είναι ένα κίνητρο το οποίο βοηθάει τους επαγγελματίες και τους αυτοπαραγωγούς, τέλος πάντων.

Όλα αυτά είναι πιο μεσομακροπρόθεσμα. Θα μείνουμε σήμερα κυρίως σ’ αυτό για το οποίο νομίζω ότι κι εσείς έχετε περισσότερες ερωτήσεις να κάνετε. Επιτρέψτε μου λίγο να προσπαθήσω να μοιραστώ την οθόνη μαζί σας.

Λοιπόν, εδώ έχουμε κάποια παραδείγματα τα οποία ζητήσαμε από την ΔΕΗ να μας κάνει επί πραγματικού λογαριασμού.

Λοιπόν, ένας λογαριασμός ο οποίος έχει 300 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση, όπως βλέπετε, θα είχε μια χρέωση 35,18 ευρώ ανταγωνιστικού σκέλους, μια χρέωση 15,69 ευρώ ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Διάφορα και ΦΠΑ και θα κατέληγε μαζί με τον δήμο σε ένα συνολικό ποσό 68,68.

Πως προκύπτει αυτό; Θα είχε, σε ότι αφορά την κατανάλωση ενέργειας, την τιμή που ισχύει σήμερα, την τιμή αναφοράς που είναι περίπου 11 λεπτά, 110 ευρώ η μεγαβατώρα δηλαδή, για 300 κιλοβατώρες. Αυτό μας κάνει 33,17 ευρώ, σύμφωνα με την ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ.

Αυτό θα αυξανόταν κατά 20,54 ευρώ. Η έκπτωση ενέργειας που κάνει η ΔΕΗ είναι 9,95 ευρώ. Η επιδότηση της Πολιτείας, δηλαδή τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα, που είναι 9 ευρώ στα 300 κιλοβάτ, μας κάνουν 9 ευρώ, άρα αφαιρούνται 18,95 ευρώ, 19 ευρώ και έτσι το συνολικό ποσό είναι 68,68 ευρώ, το οποίο θα πληρώσει ο καταναλωτής.

Τώρα αυτός ο καταναλωτής βέβαια αν δεν είχε την ανατίμηση, άρα καλύπτουμε από τα 20,54 ευρώ, καλύπτουμε τα 9,98 και τα 19 ευρώ. Άρα έχει περίπου ένα ευρώ αύξηση, έτσι όπως φαίνεται εδώ.

Αν πάμε στο επόμενο είναι 400. Εδώ ξεπερνάμε τα 300 κιλοβάτ, οπότε πρέπει η ΔΕΗ να κάνει μία επιπλέον έκπτωση από την έκπτωση ενέργειας που αναφέρεται.

Η έκπτωση ενέργειας σε σχέση με πριν, βλέπετε ήταν 9,95 στα 300 κιλοβάτ, εδώ είναι 13,27, παραμένει η επιδότηση της πολιτείας μέχρι τις 300 κιλοβατώρες σταθερή στα 9 ευρώ. Επιπλέον μία έκπτωση από τη ΔΕΗ 3 ευρώ, οπότε το τελικό ποσό φτάνει στα 86,65 ευρώ.

Εδώ η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν 27,38 ευρώ, άρα αν προσθέσουμε τα 13, τα 9 και τα 3, σημαίνει 26 ευρώ σε σχέση με τα 27,38, θα δει ο άνθρωπος μία αύξηση της τάξης του 1,6 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Στις 500 κιλοβατώρες επίσης, νομίζω ότι πια είναι πιο εύκολο να το παρακολουθήσετε. Η έκπτωση ενέργειας που ήδη έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ ήταν 16,59 ευρώ. Επιπλέον θα πρέπει να κάνει άλλα 6 ευρώ. Παραμένουν τα 9 σταθερά που έχουμε ανακοινώσει.

Και στις 600 κιλοβατώρες ανά μήνα είναι 9 και 9, 18 και 21, πάμε στα 39 ευρώ σε σχέση με τα 41, 2 ευρώ επιβάρυνση για έναν καταναλωτή, ο οποίος έχει κάνει μέχρι 600 κιλοβατώρες.

Τώρα, από εκεί και πάνω αυξάνεται διαφορετικά βέβαια καταλαβαίνετε, γιατί μέχρι εκεί έχουμε συμφωνήσει να καλύψουμε. Να σας πω κάποια νούμερα αν θέλετε. Ότι περίπου οι 600 κιλοβατώρες, το 80% συνολικά των καταναλωτών χαμηλής τάσης έχουν κάτω από 600 κιλοβατώρες το μήνα κατανάλωση.

Τα νοικοκυριά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών έχουν κάτω από 600 κιλοβατώρες το μήνα.

Το 72% σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε λάβει από τη ΔΕΗ, το 72% των νοικοκυριών έχουν κάτω από 300 κιλοβατώρες το μήνα. Άρα με την επιδότηση που δίνουμε ως πολιτεία καλύπτουμε το 72% των νοικοκυριών. Όχι ευάλωτων, συνολικά των νοικοκυριών, της κατανάλωσης που έχουν.

Με την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ, καλύπτουμε το 80% τουλάχιστον των νοικοκυριών. Επαναλαμβάνω γιατί είναι το 80% των μετρητών. Όπου στους μετρητές δεν έχουμε μόνο νοικοκυριά έχουμε και επιτηδευματίες και αγρότες κλπ.

Να σας δείξω τώρα επίσης μια άλλη διαφάνεια. Αυτό είναι χθεσινή εικόνα της αγοράς ενέργειας πως πάει, της DAM όπως λέμε αγοράς, της χονδρεμπορικής, της οριακής τιμής συστήματος να το πω έτσι.

Η Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Σερβία και τη Ρουμανία ήταν οι πιο φτηνές χώρες από όλη την Ευρώπη και την Πολωνία και βλέπετε πως ήταν η υπόλοιπη Ευρώπη. 152, 145 η Ιταλία, 152 η Πορτογαλία, το Βέλγιο.

Εδώ δυστυχώς βλέπουμε ότι αυτό το ράλι των τιμών καλά κρατεί. Και βέβαια αναμένουμε την αποκλιμάκωση, εφόσον εξομαλυνθούν τα πράγματα στην παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Και βέβαια να πω παρακάτω εδώ πέρα για να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα γιατί αυτή είναι μια εικόνα της στιγμής, εδώ βλέπετε τις μέσες τιμές ανά μήνα σε επίπεδο κρατών-μελών της Ευρώπης.

Τον Ιανουάριο, η Ελλάδα είχε 52,52 ευρώ μέση τιμή μήνα, οριακή τιμή συστήματος. Άρα βλέπετε πως ήταν, ήταν από τις πιο φτηνές αγορές για αυτά που ακούγονται κλπ. ότι είναι πολύ ακριβή η Ελλάδα. Εξαρτάται, δεν είναι πολύ ακριβή η Ελλάδα.

Με ένα target model που τώρα όπως ξέρετε δουλεύει κλπ. 52 ευρώ ήταν από τις πιο φτηνές. Όλοι ήταν πάνω από 52,52 όπως βλέπετε εδώ πέρα. Ήταν η πιο φτηνή τον Ιανουάριο. Τον Φεβρουάριο 50,36 περίπου στο μέσο όρο. Το Μάρτιο 57,64 λίγο πάνω από το μέσο όρο.

Τον Απρίλιο 64,17 πολύ κοντά Κροατία, Γαλλία με 63 με τα πυρηνικά της, 69 βλέπετε η Ιταλία κλπ., 64 η Σλοβενία, 65 η Ισπανία, 64 η Πορτογαλία, αλλά εκεί μέσα στην Ευρώπη.

Το Μάιο πήγε στα 63 ευρώ, πάλι μέσα στην Ευρώπη. Από 54 στο 67 ευρώ η διακύμανση. Τον Ιούνιο πήγε στα 83 ευρώ. Εδώ ήταν στο πάνω όριο των χωρών εκεί στα 83 ευρώ ήταν επίσης και η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία στα 84, εμείς στα 83,47 και οι άλλες χώρες βέβαια πάνω από 75 οι περισσότερες.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, που είχαμε αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες, είχαμε πραγματικά την ακριβότερη τιμή. Βέβαια, ψέματα, τον Ιούλιο όχι την ακριβότερη. Η Ιταλία είχε την ακριβότερη με 102, εμείς με 101,86. Όλοι είχαν ανοδικές τιμές. Βέβαια είμαστε 15% ή 10% πιο ακριβοί από το μέσο όρο της Ευρώπης. Και τον Αύγουστο επίσης, εκεί ήμασταν 121 εμείς, 112 η Ιταλία.

Τον Σεπτέμβριο όμως που έχουν ανέβει πάλι οι τιμές, 121 ευρώ εμείς. Βλέπετε ότι υπάρχουν πολλές χώρες πάνω από 121. Δηλαδή βλέπουμε μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, εφτά, οχτώ χώρες είναι πάνω από 121 ευρώ. Άρα περίπου στο μέσο όρο.

Και βέβαια στο year to date λόγω των τελευταίων δύο μηνών έχουμε μία μέση τιμή της τάξεως των 76 ευρώ οριακή τιμή σχήματος.

Λοιπόν, έτσι να σας δώσω μία εικόνα του τι προβλέπεται να αντιμετωπίσουμε. Είναι ένα ευρωπαϊκό φαινόμενο. Είναι παγκόσμιο, αλλά θα έλεγα ιδιαίτερα ευρωπαϊκό φαινόμενο αυτό. Για αυτό εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε, να συστήσουμε αυτό το Ταμείο για την Ενεργειακή Μετάβαση.

Γιατί τελικά μέχρι το 2030, αν το 70% – που είναι ο στόχος μας – της ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από ΑΠΕ, τότε θα έχουμε χαμηλότερες σταθερές, σε σταθερή βάση από τώρα.

Αλλά, αυτά τα 8 χρόνια έχουν να γίνουνε πολλά πράγματα. Πρέπει να έχουμε ένα μηχανισμό απόσβεσης διακυμάνσεων τιμών που μπορεί κάποιες εποχές του χρόνου να ξεπερνάνε τα εκτιμώμενα –να το πω έτσι- ή αυτά τα οποία μπορεί να είναι προσιτά στην πλειοψηφία των καταναλωτών.

Και για αυτό το λόγο χρηματοδοτούμε αυτό το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από τους ρύπους. Τουλάχιστον 150 εκατομμύρια. Τις επόμενες ημέρες θα βγει Υπουργική Απόφαση από εμένα βέβαια για να συγκεκριμενοποιήσουμε το ποσοστό των εσόδων που θα προέλθουν από δημοπρασίες των ρύπων.

Εκτιμούμε ότι φέτος θα έχουμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων. Το 60%, που είναι 600 εκατομμύρια, θα κατευθυνθούν προς τον ΕΛΑΠΕ. Πέρσι ο ΕΛΑΠΕ είχε πάει 480 εκατομμύρια. Φέτος, λοιπόν, εμείς έχουμε εξασφαλίσει 600 εκατομμύρια. Άρα 120 παραπάνω από πέρσι.

Περίπου 11%, 110 εκατομμύρια θα πάνε για την αντιστάθμιση. Περίπου στο 1,5%, αναλόγως και τι θα χρειαστούμε, θα πάει για την ηλεκτροκίνηση. Ένα ποσοστό γύρω στο 5-6% θα πάει για τους λιγνιτικούς δήμους. Και το υπόλοιπο θα πάει να χρηματοδοτήσει τις δράσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για το 2021.

Βέβαια, ξέρετε ότι αυτή η Υπουργική Απόφαση κάθε χρόνο ανανεώνεται, οπότε ανάλογα τα έσοδα και ανάλογα τις απαιτήσεις και την επόμενη χρονιά θα αναπροσαρμόζεται, θα αναπροσαρμόζονται τα ποσοστά, όπως αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο.