Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη του κορονοϊού παρουσίασε, κατά τη χθεσινή επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η ενημέρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση της πανδημίας και πρόσθεσε ότι ο χάρτης αποτελεί ένα πλαίσιο κατηγοριοποιημένων και στοχευμένων τοπικών μέτρων που έχει στόχο την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής σε όλη την επικράτεια.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων επανέλαβε ότι ο χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Εντάσσει δηλαδή τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται στα εξής επίπεδα: επίπεδο ένα: ετοιμότητας, επίπεδο δύο: επιτήρησης, επίπεδο τρία: αυξημένες επιτήρησης και στο επίπεδο τέσσερα: αυξημένου κινδύνου.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή, όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες ΜΕΘ και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις που να δικαιολογούν εξαιρέσεις.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ο χάρτης είναι διαθέσιμος ήδη στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr και θα επικαιροποιείται άνα 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής επιδημιολόγων και λοιμοξιογώνων ή και συχνότερα όταν αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες, ήτοι από τους υγειονομικούς ή επιδημιολογικούς δείκτες.

  • Επίπεδο 1: Ν. Θεσπρωτίας, Ν. Άρτας και Ν. Λευκάδας.
  • Επίπεδο 2: για Ν. Πρέβεζας και Ν. Αιτωλοακαρνανίας.
  • Επίπεδο 3: Ν. Ιωαννίνων.
Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τον χάρτη αλλά και την περιοχή που σας ενδιαφέρει.

 

Πηγή: capital.gr