Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
spot_img
spot_img

Η ομιλία του Μπιορν Βασάλο στις εκλογές της ΕΠΟ

Ο επικεφαλής των Εθνικών Ομοσπονδιών Ευρώπης της FIFA και επιτετραμένος της στην Ελλάδα Μπιορν Βασάλο, μαζί με τον νομικό της εκπρόσωπο Νόνταρ Αλκαχάτζε, εκπροσώπησαν την παγκόσμια συνομοσπονδία ποδοσφαίρου στην έκτακτη αρχαιρεσιακή γενική συνέλης της ΕΠΟ μεταφέροντας, μάλιστα, χαιρετισμό του προέδρου της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο.

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Μπιόρν Βασάλο είναι το ακόλουθο:

«Βρισκόμαστε επιτέλους στην Αθήνα για την Εκλογική Συνέλευση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο Πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο στέλνει τους θερμότερους χαιρετισμούς του σε όλους σας και εύχεται σε όλους να έχουμε μια παραγωγική συνεδρίαση στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Τους τελευταίους μήνες η FIFA οικοδόμησε μια ισχυρή σχέση με την ΕΠΟ και κάνοντάς το αυτό, θεωρούμε ότι το Όραμα για το ποδόσφαιρο θα υλοποιηθεί με συνέπεια. Η νέα ηγεσία της FIFA θέλει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τα μέλη της και να τους παρέχει στήριξη και καθοδήγηση προκειμένου να ξεπερνούν τις προκλήσεις και να προετοιμάζουν τα θεμέλια για το μέλλον.

Ήταν μια άκρως απαιτητική και κατά περιόδους επίπονη διαδικασία, μολαταύτα η δύναμη του ποδοσφαίρου μας κρατά ενωμένους. Οι εκλογές πάντοτε φέρνουν κάποιου είδους διχασμό στην κοινότητα. Είναι φυσιολογικό κάποιοι να υποστηρίζουν έναν υποψήφιο και το όραμά του ή να είναι αντίθετοι, παρόλ’ αυτά αφού εκλεγεί ο πρόεδρος, στην προκειμένη περίπτωση ο ποδοσφαιρικός πρόεδρος της ΕΠΟ, θα πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι για το καλό του ποδοσφαίρου στη χώρα. Αυτό σημαίνει δημοκρατία και εάν απωλέσουμε την αμοιβαία εκτίμηση και τον σεβασμό, τότε θα χαθεί και η εμπιστοσύνη και η λογική θα γίνει κάτι στείρο.  Μετά τη σημερινή συνεδρίαση, η προσοχή θα πρέπει να εστιαστεί και πάλι στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, τη διακυβέρνηση του ποδοσφαίρου και σε όλα όσα θα οικοδομήσουν ένα ισχυρότερο θεμέλιο για την ανάπτυξη του παιχνιδιού στην Ελλάδα. Μαζί με την UEFA θέλουμε να συνεχίσουμε το έργο που έγινε στο παρελθόν, έχοντας ξεκάθαρο βλέμμα στο μελλοντικό αποτέλεσμα: τη σταθερότητα.

Η FIFA βρέθηκε εδώ ως αποτέλεσμα των συνεπειών του παρελθόντος. Τις παρατυπίες, τις επιρροές, τον νεποτισμό και την απουσία ορθής διαχείρισης στην ΕΠΟ η οποία θα διασφάλιζε την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια.  Η FIFA θα παραμείνει εδώ προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ενέργειες διακυβέρνησης της Ομοσπονδίας συμμορφώνονται με τους αντίστοιχους κανονισμούς και νόμους και ότι η ΕΠΟ παραμένει ικανή να επιτελεί το έργο της. Ως προς αυτό, η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Παρακολούθησης θα επιβλέπει τις λειτουργίες και διαδικασίες της ΕΠΟ για τουλάχιστον ένα ημερολογιακό έτος και θα αναφέρεται στην UEFA και την UEFA όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα.  Δεν θα υποχωρήσουμε από αυτό που θεωρούμε καλύτερο και σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ, θα υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών και του τρόπου λήψης των αποφάσεων. Πλέον με γνωρίζετε όλοι, το πρόσωπό μου σας είναι οικείο και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μαζί με τους συναδέλφους μου που είναι παρόντες εδώ σήμερα, έχω κι εγώ εξοικειωθεί με τα πράγματα στην Ελλάδα. Έχουμε υιοθετήσει μια ειλικρινή προσέγγιση. Πιστεύουμε ότι εφόσον δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες, η χώρα μπορεί να αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα.  Ως εκ τούτου και παρόλες τις δυσκολίες, είμαι βέβαιος ότι μαζί, ενωμένοι και αποφασισμένοι, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν ισχυρό οργανισμό που θα πρεσβεύει την ορθότερη διακυβέρνηση μέσω της ειλικρίνειας, της λογοδοσίας και της ένταξης. Αυτό είναι για το καλό του ποδοσφαίρου, των εμπλεκομένων σε αυτό και του κοινού που ασχολείται με αυτό.

Στο σημείο αυτό και την ίδια ημέρα κατά την οποία λήγει η εντολή της Επιτροπής Εξομάλυνσης, νομίζω ότι αρμόζει αφενός να ευχαριστήσω την επιτροπή, τον πρόεδρο και τα μέλη της, επειδή επιτέλεσαν τα καθήκοντά τους με ακεραιότητα και επιμονή και αφετέρου να τους τους συγχαρώ για τα σημαντικά ορόσημα που πέτυχαν σε τόσο σύντομο και έντονο χρονικό διάστημα. Με τη στήριξή σας κατορθώσαμε να αναθεωρήσουμε το καταστατικό και να επιτευχθούν οι αλλαγές στη νομοθεσία και σήμερα θα εκλέξετε δημοκρατικά μια νέα διοίκηση. Ο καθηγητής Δρόσος και οι συνάδελφοί του είναι πραγματικοί κύριοι οι οποίοι, παρόλες τις αντιξοότητες, δεν υπέκυψαν στην πίεση ή οποιαδήποτε μορφή εκφοβισμού και αντίθετα διοίκησαν την ΕΠΟ με ανεξαρτησία, μακριά από όσους εμπλέκονταν σε συγκρούσεις συμφερόντων, και ως εκ τούτου το ελληνικό ποδόσφαιρο επέζησε από αυτή την ασαφή και γεμάτη αναταραχές περίοδο.  Η πολύτιμη συμβολή σας ανοίγει τον δρόμο για πιο γαλήνιους καιρούς και, ελπίζουμε, για μια περίοδο κατά την οποία η προσοχή θα στραφεί στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και των δομών του.

Δεν θα σας απασχολήσω περισσότερο γιατί δεν συνηθίζω να κουράζω με μακροσκελείς λόγους, ωστόσο ήθελα να επισημάνω ένα ακόμα σημείο το οποίο, κατά τη γνώμη μου, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ενώ σήμερα περιμένουμε να συγχαρούμε τους νέους αξιωματούχους για την εκλογή τους στην ηγεσία της ΕΠΟ, θα ήθελα ταυτόχρονα να τους παροτρύνω να εμμείνουν στις αξίες και τις αρχές τους οι οποίες θα αποφέρουν και σε αυτούς και στο ποδόσφαιρο εν γένει την αξιοπιστία που τόσο χρειάζεται.

Έχουμε όλοι υποχρέωση. Ας διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται, λαμβάνονται πάντοτε με γνώμονα το καλύτερο δυνατόν συμφέρον της ΕΠΟ, του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού ποδοσφαίρου και των εκατομμυρίων υποστηρικτών του παιχνιδιού. Δεν πρέπει να μιλάμε για μια κατάσταση στην οποία υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα σε “Εμάς” και “Αυτούς”, αλλά για μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για όλα τα μέλη της ποδοσφαιρικής οικογένειας.

Σας ευχαριστώ όλους και σας εύχομαι μια επιτυχημένη, νέα αρχή».

 

Πηγή: epo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ