Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Η ζωή του βασιλιά της Σλοβενίας Γκόραν Ντράγκιτς

Γκόραν Ντράγκιτς οδήγησε την Σλοβενία στην ιστορική κατάκτηση του πρώτου της πρωταθλήματος Ευρώπης στα Eurobasket και φυσικά στο πρώτο της μετάλλιο (και μάλιστα χρυσό) στην διοργάνωση, πραγματοποιώντας καταπληκτικές εμφανίσεις. Παράλληλα, πήρε δικαίως και τον τίτλο του MVP, ολοκληρώνοντας το τουρνουά με 22.6 πόντους, 5.1 ασίστ και 4.4 ριμπάουντ.

Με αυτόν τον τρόπο, ο 31χρονος γκαρντ των Μαϊάμι Χιτ, έγινε ο… βασιλιάς της Σλοβενίας, μιας χώρας που αγαπάει και λατρεύει το μπάσκετ, που πάντα είχε καλούς παίκτες, αλλά που αδυνατούσε να φτάσει στα μετάλλια στα προηγούμενα Eurobasket. Ο Γκόραν Ντράγκιτς γεννήθηκε στις 6 Μαΐου του 1986 στην Λουμπλιάνα (στην τότε ενωμένη Γιουγκοσλαβία) από μητέρα Σλοβένα και πατέρα Σέρβο. Επέλεξε όμως να αγωνιστεί με τα χρώματα της πατρίδας που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Και η ειρωνεία είναι πως την οδήγησε στην κορυφή απέναντι στην Σερβία, την πατρίδα του πατέρα του.

Η προσωπική του ζωή

Όταν ήταν μικρός λάτρευε το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε με αυτό, αλλά ένας τραυματισμός τον έκανε να αφήσει το άθλημα και να στρέψει την προσοχή του στο μπάσκετ, ένα σπορ το οποίο και ερωτεύτηκε. Όταν ήταν πιτσιρικάς είχε για είδωλα του αστέρες του ΝΒΑ, παίκτες όπως ο Μάικλ Τζόρνταν, Άλεν Άιβερσον και Στιβ Νας. Με τον τελευταίο, μάλιστα, είχε την ευτυχή συγκυρία όχι μόνο να τον γνωρίσει από κοντά, αλλά και να γίνει συμπαίκτης του στους Φίνιξ Σανς για μία τριετία (2008-2011). Το πάθος του για το πρωτάθλημα της άλλης πλευράς του Ατλαντικού ήταν τόσο μεγάλο, που όπως έχει σχολιάσει “ξύπναγα στις 3 το πρωί, για να δω στην τηλεόραση αγώνες από το ΝΒΑ”.

Έχει και έναν μικρότερο (κατά τρία χρόνια) αδερφό, τον Ζόραν, ο οποίος αγωνίζεται στην Αρμάνι Μιλάνο, με τον οποίο συνεργάστηκαν μαζί στο ΝΒΑ, τόσο στους Σανς, όσο και στους Μαϊάμι Χιτ. Τον Αύγουστο του 2013 παντρεύτηκε την επί σειρά ετών κοπέλα του, Μάγια και τον Νοέμβρη του 2013 (στα 27 του χρόνια) έγινε για πρώτη φορά πατέρας, αποκτώντας γιο, τον οποίο και ονόμασε Ματέο.

Όταν ξεκίνησε την καριέρα του

Ο Γκόραν Ντράγκιτς ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 2003. Στα 17 του χρόνια αγωνίστηκε στην δεύτερη κατηγορία του σλοβενικού πρωταθλήματος με την Ιλίριτζα. Έδειξε το ταλέντο του από την πρώτη του σεζόν και ακολούθως η Σλόβαν κινήθηκε γρήγορα στην απόκτηση του, η οποία έπαιζε στην πρώτη κατηγορία και στην Αδριατική Λίγκα.

Έμεινε στην Σλόβαν για δύο σεζόν και το 2006 η Μπασκόνια, η οποία φημίζεται για την εύρεση ταλέντων και καλών παικτών, τον έφερε στην Ισπανία. Όμως, δεν έπαιξε μαζί της, καθώς οι Βάσκοι τον παραχώρησαν δανεικό στην Μούρθια. Η Μπασκόνια στην συνέχεια, δεν μπόρεσε και πάλι να βρει θέση στο ρόστερ της για τον τότε 21χρονο γκαρντ και τον παραχώρησε ξανά δανεικό, αυτή την φορά στην Ολίμπια (2007-2008), με την οποία και κατέκτησε το πρωτάθλημα της Σλοβενίας.

Το μεγάλο βήμα στο ΝΒΑ έγινε στα 22 του χρόνια

Έχοντας αυτοπεποίθηση και πίστη για τις δυνατότητες του, το καλοκαίρι του 2008 μπήκε στο Draft του ΝΒΑ, στο οποίο νούμερο “1” έγινε ο Ντέρικ Ρόουζ από τους Σικάγο Μπουλς. Επιλέχτηκε στην 45η θέση από τους Σαν Αντόνιο Σπερς, αλλά τα δικαιώματα του ακολούθως πήγαν στους Φίνιξ Σανς (για τον Μαλίκ Χέρστον). Ο αριστερόχειρας σουτέ, όμως, είχε συμβόλαιο ακόμη με την Μπασκόνια, αλλά το Φίνιξ δεν δυσκολεύτηκε να έρθει σε συμφωνία με τους Βάσκους και ο Γκόραν Ντράγκιτς στα 22 του χρόνια έκανε το μεγάλο βήμα για το ΝΒΑ.

Μάλιστα, οι Σανς είχαν μεγάλες βλέψεις για εκείνον, αναφέροντας πως τον έβλεπαν σαν τον παίκτη που θα αντικαθιστούσε μελλοντικά στην πεντάδα τους τον σπουδαίο Καναδό γκαρντ, Στιβ Νας, ο οποίος είχε πάρει το βραβείο του MVP στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου για δύο σερί χρονιές (2005, 2006). Στο Φίνιξ έμεινε για μία τριετία (2008-2011) και μάλιστα στις 25 Ιανουαρίου του 2010, ο Γκόραν Ντράγκιτς έδειξε ένα μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων του, τελειώνοντας το ματς με 32 πόντους, σημειώνοντας 6/7 τρίποντα απέναντι στους Γιούτα Τζαζ.

Επέστρεψε στο Φίνιξ και το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη

Την επόμενη διετία (201-2013) μετακόμισε στο Χιούστον, όπου και σημείωσε το πρώτο τριπλ-νταμπλ της καριέρας του στο ΝΒΑ, με 11 πόντους, 11 ασίστ και 11 ριμπάουντ, απέναντι στην Μινεσότα. Με τους Ρόκετς την σεζόν 2011-12, ανέβασε την απόδοση του, τελειώνοντας την σεζόν με 11.7 πόντους, 5.3 ασίστ και 2.5 ριμπάουντ. Στην συνέχεια επέστρεψε στους Σανς, βγάζοντας τον καλύτερο του εαυτό και είναι χαρακτηριστικό πως ολοκλήρωσε την σεζόν 2013-14 πραγματοποιώντας καταπληκτικές εμφανίσεις, κάτι που αποτυπώθηκε και στην στατιστική του: 20.3 πόντους, 40.8% τρίποντα, 5.9 ασίστ.

Αποτέλεσμα; Να πάρει και το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη (NBA Most Improved Player Award) στο ΝΒΑ, ενώ στο τέλος της χρονιάς επιλέχτηκε και στην τρίτη κορυφαία πεντάδα του πρωταθλήματος. Ακολούθως, συνέχισε την καριέρα του στους Χιτ, στην μετά Λεμπρόν Τζέιμς εποχή, συνεχίζοντας τις καταπληκτικές τους εμφανίσεις, με αποκορύφωμα την σεζόν που ολοκληρώθηκε. Μετατράπηκε σε ηγέτη του Μαϊάμι, πραγματοποιώντας την κορυφαία σεζόν της καριέρας του: 20.3 πόντοι, 40.6% τρίποντα, 5.8 ασίστ, 3.8 ριμπάουντ, 1.2 κλεψίματα

Με την εθνική ομάδα της Σλοβενίας είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο U-20, το 2004, αλλά το μεγάλο του όνειρο, όπως τόνισε και στις δηλώσεις του, ήταν να οδηγήσει την πατρίδα του στην κορυφή της Ευρώπης στα Eurobasket. “Είναι η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας μου, το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα. Για μένα, είναι πιο σημαντικό και από ένα δαχτυλίδι στο ΝΒΑ, γιατί αυτό αφορά την χώρα σου, τους συμπατριώτες σου. Τους κάναμε περήφανους. Είναι μία τεράστια στιγμή για μένα”, τόνισε μετά το τέλος του τελικού κόντρα στην Σερβία.

Στα 31 του χρόνια, λοιπόν, σημειώνοντας καταπληκτικές εμφανίσεις σε ολόκληρο το τουρνουά, κάνοντας επίδειξη των δυνατοτήτων του (εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, δεινός σκόρερ, ικανότατος σουτέρ από την περιφέρεια, σπουδαίος πασέρ, ασταμάτητος κάθε φορά που διεισδύει στο αντίπαλο καλάθι, μη διστάζοντας να παίρνει αποφάσεις στις κρίσιμες στιγμές) και του ηγετική του χαρακτήρα, πήρε από το… χέρι την Σλοβενία και την οδήγησε στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, παίρνοντας παράλληλα και το βραβείο του μεγάλου MVP της διοργάνωσης. Σήκωσε ψηλά το τρόπαιο ως αρχηγός της ομάδας του, έβαλε σαν μπέρτα την σημαία στην πλάτη του και ακολούθως πήρε το “ιερό δισκοπότηρο” στα αποδυτήρια. Ο “βασιλιάς” της Σλοβενίας.

Πηγή: sport24.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.