Τη «βαλβίδα» της αποσυμπίεσης της κόπωσης και δυσφορίας των πολιτών λόγω του παρατεταμένου lockdown και των περιοριστικών μέτρων θέλει να ανοίξει η κυβέρνηση. Με προτεραιότητα πάντα την προστασία της δημόσιας Υγείας και με γνώμονα το ότι πρέπει να αποσυμπιεστεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων (έφτασαν τους 564 την Καθαρά Δευτέρα) και οι αυξανόμενες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία «τρομάζουν», στην κυβέρνηση καταρτίζουν πολύ προσεκτικά έναν «οδικό χάρτη» έστω για περιορισμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων. Στόχος είναι να υπάρξει και βελτίωση της ψυχολογίας των πολιτών, βλέποντας ότι υπάρχει ένα φως στο τούνελ μπροστά τους, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Οι περισσότεροι έχουν επισημάνει άλλωστε ότι οι αντοχές της οικονομίας είναι συγκεκριμένες καθώς κάθε εβδομάδα lockdown κοστίζει περίπου 725 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, επειδή η επιδημιολογική εικόνα είναι πολύ εύθραυστη και ρευστή και όλα μπορούν να ανατραπούν, στην κυβέρνηση πριν να θέσουν τις τελικές ημερομηνίες για το άνοιγμα, αναμένουν και τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Στην κυβέρνηση θέλουν να εκπέμψουν το μήνυμα ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία» και διαπιστώνεται ότι είναι αναγκαίο πλέον να δοθούν στους πολίτες χρονικά ορόσημα. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να υπάρξει άνοιγμα σε… δύο δόσεις και αυτό τοποθετείται στο τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου.

Οι πρώτες «ανάσες»

Μια πρώτη «ανάσα» αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει νέος επιδημιολογικός εκτροχιασμός, αναμένεται να δοθεί ακόμη και στις 22 Μαρτίου έστω και μέσα από ένα εξαιρετικά περιορισμένο άνοιγμα, για παράδειγμα μόνο των κομμωτηρίων και των καταστημάτων περιποίησης μανικιούρ- πεντικιούρ.

Προτεραιότητα εξακολουθεί να αποτελεί το λιανεμπόριο και στόχος είναι να επαναλειτουργήσει στις 29 Μαρτίου με αυστηρούς κανόνες και μέτρα προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού. Θα «ενεργοποιηθεί» ο νέος πενταψήφιος 13032 ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να μετακινηθούν για τις αγορές τους και θα έχουν δικαίωμα για ένα sms μέσα στην ημέρα και χρονικό περιθώριο τριών ωρών για τα ψώνια τους. Αυτό που εξετάζεται είναι οι μετακινήσεις για ψώνια να γίνονται εντός του δήμου κατοικίας του καθενός, ενώ στο κατάστημα θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός των πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε μαγαζιού. Σημειώνεται ότι το θέμα του λιανεμπορίου θα εξεταστεί διεξοδικά μεταξύ των λοιμωξιολόγων και των επιδημιολόγων την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε δεύτερο στάδιο, εντός του Απριλίου και συγκεκριμένα έως τις 19 Απριλίου δρομολογούνται η εστίαση και το πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού κυρίως με ταξιδιώτες από πιο «ασφαλείς» χώρες όπως το Ισραήλ, με έναν συνδυασμό των πιστοποιητικών εμβολιασμών και εκτεταμένων τεστ, ώστε έναν μήνα μετά, στις 14 Μαΐου να ανοίξουν επίσημα οι τουριστικές πύλες.

Πηγή: enikos.gr