Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κώστας Μπάρκας: Σε τέλμα ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και του ΑΡΗ . Η κυβέρνηση αρνείται την εξόφληση δεδουλευμένων

Αναλυτικά το δελτίο τύπου, που αφορά σε Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους αρμόδιους Υπουργούς δεκαεπτά (17) βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, με θέμα τις ανεξόφλητες οφειλές της Πολιτείας προς τους ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και της ΠΑΕ ΑΡΗΣ.

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού κατέθεσαν δεκαεπτά (17)βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, την οποία συνυπογράφει και ο Βουλευτής  Νομού Πρέβεζας  Κώστας Μπάρκας, για το ζήτημα των ανεξόφλητων οφειλών της Πολιτείας  προς τους ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ  ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και της ΠΑΕ ΑΡΗΣ.

Το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών – Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ), στην οποία αναφέρει ότι,  το ζήτημα των απαιτήσεων των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών κατά της ΠΑΕ  ΑΡΗΣ και κατά της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, μετά την ένταξη των ομάδων σε καθεστώς εκκαθάρισης, είχε ρυθμιστεί με το άρθρο 44 του ν. 1892/1990 και το άρθρο 86 παρ. 13 του ν. 3606/2007. 

Με την ένταξη της χώρας  το 2010 σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών των Υπουργείων, οι καταβολές των υπολειπόμενων δύο δόσεων στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων διακόπηκαν.

Ενώ από τον Απρίλιο του 2023 ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης είχε αποστείλει επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών ζητώντας του να προχωρήσει στην άμεση επίλυση του ζητήματος μέχρι σήμερα οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τα οφειλόμενα ποσά. 

Προεκλογικά  η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί  για επίλυση του προβλήματος και εξόφληση των δεδουλευμένων στους δικαιούχους ποδοσφαιριστές. Τι συνέβη και η  εξόφληση ακόμα εκκρεμεί;

Το συνολικό ύψος των οφειλόμενων δόσεων ανέρχεται σε 2.420.576,40€ και αφορά 45 ποδοσφαιριστές που ακόμα περιμένουν τα δεδουλευμένα τους και σήμερα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Για ποιο λόγο, ερωτούν οι Βουλευτές, ενώ από το 2019 η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε δημοσιονομική προσαρμογή και υπάρχουν τα διαθέσιμα δημοσιονομικά εργαλεία, οι καταβολές των οφειλόμενων ποσών στους ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ και τους ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ δεν ολοκληρώνονται;

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν να προχωρήσουν από τα αρμόδια υπουργεία επιτέλους οι καταβολές των οφειλόμενων ποσών στους ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και του ΑΡΗ, προκειμένου οι δικαιούχοι να μπορέσουν να βγουν από το οικονομικό τέλμα και να ανασάνουν οι ίδιοι και οικογένειές τους.

Ακολουθεί η ερώτηση αναλυτικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού

 

 ΘΕΜΑ: Σε τέλμα ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ και του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.Η κυβέρνηση αρνείται την εξόφληση δεδουλευμένων

Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών – Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ) (https://www.avgi.gr/gallery/podcasts/475456_bia-einai-na-zeis-se-mia-hora-poy-na-min-mporeis-na-breis-dikaiosyni?fbclid=IwAR2mVOtLeLahTHEkbX444gyywAWQnL9vwgGyvz9nxO086z8QKPhyVt17dyI) επανήλθε στην επικαιρότητα το μείζον ζήτημα των ανεξόφλητων οφειλών της Πολιτείας προς τους ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ Άρης και της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Σε ένα σύντομο ιστορικό, με το άρθρο 44 του ν. 1892/1990 και το άρθρο 86 παρ. 13 του ν. 3606/2007 ρυθμίστηκε το ζήτημα των απαιτήσεων των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών κατά της ΠΑΕ ΑΡΗΣ και κατά της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, μετά την ένταξη των ομάδων σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Στο νόμο, μεταξύ άλλων, ορίστηκε ότι: «Θα ικανοποιηθούν οι μεν απαιτήσεις των ποδοσφαιριστών της Π.Α.Ε. ΑΡΗΣ μέχρι του χρηματικού ποσού των τεσσάρων εκατομμυρίων εκατόν εβδομήντα επτά χιλιάδων (4.177.000) ευρώ, οι δε απαιτήσεις των ποδοσφαιριστών της Π.Α.Ε. ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ μέχρι του χρηματικού ποσού των εξακοσίων εξήντα τεσσάρων χιλιάδων εκατόν πενήντα τριών (664.153) ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό μέσω του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (Π.Σ.Α.Π.). 

Ο τρόπος και ο χρόνος εκταμίευσης των ποσών αυτών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό προς τον Π.Σ.Α.Π., τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, ορίστηκε ότι θα ρυθμίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και του αρμόδιου για θέματα αθλητισμού Υφυπουργού».

Σε συνέχεια εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 42609/2008 (ΦΕΚ Β΄ 2084) ΚΥΑ, στην οποία διευκρινίσθηκε ο τρόπος και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την καταβολή των δόσεων προς τους ως άνω ποδοσφαιριστές. Ακολούθησαν δύο ακόμα Υπουργικές Αποφάσεις με την καταβολή των πρώτων δύο δόσεων στους δικαιούχους ποδοσφαιριστές.

Τα παραπάνω μέχρι το 2010. Μετά το 2010, την ένταξη της χώρας σε καθεστώς δημοσιονομικής προσαρμογής και την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών των Υπουργείων, οι καταβολές των υπολειπόμενων δύο δόσεων στους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων διακόπηκαν.

Σήμερα, και ενώ έχουν παρέλθει δεκατέσσερα (14) έτη, η εξόφληση των ποσών στους δικαιούχους δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό, ενώ από το 2019 και μετά από μακρά δημοσιονομική προσαρμογή, η τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από το καθεστώς επιτήρησης εξαιτίας του οποίου είχε διακοπεί η καταβολή των δόσεων στους δικαιούχους ποδοσφαιριστές.

Το συνολικό ύψος των οφειλόμενων δόσεων ανέρχεται σε 2.420.576,40€ και αφορά 45 ποδοσφαιριστές που ακόμα περιμένουν τα δεδουλευμένα τους και σήμερα βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο ΠΣΑΠΠ, προεκλογικά η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για επίλυση του ζητήματος. Έξι και πλέον μήνες μετά οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τα οφειλόμενα ποσά. 

Αυτή είναι η δεύτερη φορά την τελευταία τετραετία που η κυβέρνηση επιχειρεί επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος. Τον Απρίλιο του 2023 ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης είχε αποστείλει επιστολή στον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών ζητώντας του να προχωρήσει στην άμεση επίλυση του ζητήματος, χωρίς φυσικά να ακολουθεί κάποια ουσιαστική πολιτική πρωτοβουλία.

Τα δημοσιονομικά εργαλεία είναι πλέον διαθέσιμα για να ολοκληρωθεί η καταβολή των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ και του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Αυτό που φαίνεται πως λείπει είναι η πραγματική πολιτική βούληση εκ μέρους της κυβέρνησης.

Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην καταβολή των υπολειπόμενων δόσεων στους ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ και του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ προκειμένου οι δικαιούχοι να μπορέσουν να βγουν από το οικονομικό τέλμα και να ανασάνουν οι ίδιοι και οικογένειές τους.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  • Για ποιο λόγο ενώ από το 2019 η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε δημοσιονομική προσαρμογή και υπάρχουν τα διαθέσιμα δημοσιονομικά εργαλεία οι καταβολές των δύο τελευταίων δόσεων των οφειλόμενων ποσών στους ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ και τους ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ δεν ολοκληρώνονται;
  • Προεκλογικά δεσμευτήκατε για επίλυση του προβλήματος και εξόφληση των δεδουλευμένων στους δικαιούχους ποδοσφαιριστές. Τι συνέβη και έξι μήνες μετά η  εξόφληση ακόμα εκκρεμεί;
  • Προτίθεστε να προχωρήσετε επιτέλους στις καταβολές των δύο τελευταίων δόσεων των οφειλόμενων ποσών στους ποδοσφαιριστές του ΑΡΗ και τους ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ προκειμένου οι δικαιούχοι να μπορέσουν να βγουν από το οικονομικό τέλμα και να ανασάνουν οι ίδιοι και οικογένειές τους;

 

Οι ερωτώντες  βουλευτές

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Καραμέρος Γεώργιος

Κασιμάτη Νίνα

Λινού Αθηνά

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Νικόλαος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.