Την Κυριακή 10 Μαρτίου 2019, στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί η Καρναβαλική Παρέλαση στην Πέρδικα.

Πληροφορίες για το Καρναβάλι της Πέρδικας

Το Περδικιώτικο Καρναβάλι, από τα πρώτα καρναβάλια στη Θεσπρωτία, αποτελεί μια συλλογική δράση, που μετατρέπει την έμπνευση σε δημιουργία και την καλλιτεχνική ανησυχία σε πρωτότυπες και ευρηματικές εκδηλώσεις, όπου κυριαρχούν η μεγάλη συμμετοχή, η ποικιλομορφία, η ζωντάνια, το κέφι και η χαρά.

Ξεκίνησε το 1963 με πρωτεργάτες τους: Λαχανίδη Δημήτριο, Μακρή Αντώνη, Μέλλο Βασίλειο και Πάκο Μιχαήλ, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν τότε σ’ ένα καφενείο του χωριού, στο σημείο όπου σήμερα στεγάζεται το Αμφιθέατρο Πέρδικας και αποφάσισαν να ανάψουν μια μικρή φωτιά και να κάνουν καρναβάλι. Η ιδέα αυτή, με  υποστηρικτές τους κατοίκους του χωριού, διαδόθηκε και αγκαλιάστηκε με θέρμη από την ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα το καρναβάλι της Πέρδικας να πάρει σάρκα και ψυχή. Τότε εμφανίστηκε και το πρώτο καρναβαλικό άρμα με οδηγό τον Λαχανίδη Δημήτριο (Δήμο), ο οποίος φορώντας πάντα το ειδικό του καπέλο, που είχε δύο μεγάλα κέρατα, σήμα κατατεθέν του αρχηγού καρνάβαλου, κουβαλούσε με το τρακτέρ του ξύλα από κορμούς ελιάς για το κάψιμο του καρνάβαλου.

Το 1974 με τη δυναμική παρουσία των: Βέρμπη Ιωάννη, Λαχανίδη Παναγιώτη, Μώκο Ελευθέριο, Σιώζιο Βασίλη, Κώστα Μήτσο, Κουράτορα Κωνσταντίνο, Μώκο Δημήτριο, Ζωγράφο Γιώργο, Φασούλα Νικόλα και μιας μεγάλης ομάδας γυναικών, το Περδικιώτικο καρναβάλι ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Το καρναβάλι στηρίζεται από την αυτόβουλη εθελοντική δράση των γυναικών, που ράβουν στολές με προσωπικά τους έξοδα για όλα τα γκρουπ, αρχικά στα σπίτια τους και μετά στο Πνευματικό Κέντρο. Οι γυναίκες, που πρωτοστάτησαν και πίστεψαν στην ιδέα του Περδικιώτικου καρναβαλιού, ήταν οι: Καλυβιώτη Χάιφα, Βέρμπη Ελισάβετ, Μώλου Γιώτα, Μώλου Ευαγγελία, Σιώζιου Μαρίκα, Κουράτορα Γεωργία, Μώκου Βούλα, Ζωγράφου Χαριτωμένη, Σπυρίδου Πετρούλα, Λαχανίδου Σοφία, Σιώζιου Σύνη και πολλές άλλες.

Από το γεγονός αυτό παρακινηθήκαν κι άλλοι νεώτεροι. Και από τότε κι έπειτα το ενδιαφέρον άρχισε να μεγαλώνει, καθώς η ευγενής άμιλλα, το κέφι, η ανιδιοτέλεια και η αυτόβουλη εθελοντική δράση μπολιάζουν όλες τις ηλικίες στη μαγική εμπειρία της συμμετοχής.

Η αύξηση των γκρουπ και των αρμάτων, η πολυπληθής συμμετοχή και επισκεψιμότητα έκαναν το Περδικιώτικο καρναβάλι θεσμό, ο οποίος αποτελεί κυψέλη χαράς, νέων ιδεών, αυθόρμητης έκφρασης και δημιουργικής διεξόδου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

  • Το Περδικιώτικο Καρναβάλι αποτελεί χαρμόσυνο μήνυμα και αυθεντική νότα αισιοδοξίας, που πλημμυρίζει τις αισθήσεις και την ψυχή μας και μας υπόσχεται μέρες και νύχτες κεφιού και ξεγνοιασιάς.
  • Το Περδικιώτικο Καρναβάλι συνδυάζει τον αγώνα με την αισιοδοξία και τη διασκέδαση και τη σάτιρα με τον αυθορμητισμό και τη δημιουργική φαντασία, γιατί αυτό σημαίνει άνθρωπος και κοινωνική ζωή.

Η ώρα της χαράς της ζωής, της ανατροπής, της ευρηματικότητας, της σάτιρας, της συνεργασίας είναι πολύ κοντά, αφού την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 17:00  μας καλεί όλους στο κέντρο της Πέρδικας, να συμμετάσχουμε και να χαρούμε σε όλο του το μεγαλείο το Περδικιώτικο Καρναβάλι, όπως πραγματικά του αρμόζει!

Πηγή Πληροφοριών: Πολιτιστικός Σύλλογος Πέρδικας, Προσωπικό Αρχείο Τάκη Μώκου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.