Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Lockdown: Οι ημερομηνίες-ορόσημο για εστίαση, σχολεία, λιανεμπόριο

Με το βλέμμα στραμμένο στα επιδημιολογικά στοιχεία, τα νοσοκομεία αλλά και τα λύματα είναι στραμμένοι οι ειδικοί προκειμένου να δουν πότε θα μπορέσει να υπάρξει άρση του lockdown σε σχολείαεστίασηλιανεμπόριο

Οι προβλέψεις επιστημόνων όπως του καθηγητή Τζανάκη για πάνω από 2.000 κρούσματα μέχρι τις 15 Απριλίου φαίνεται ότι μεταθέτουν για πιο πίσω κάθε σκέψη για νέα «βαλβίδα αποσυμπίεσης» το επόμενο διάστημα.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης ναι μεν υπήρξε μια μείωση κατά 27% στα λύματα της Αττικής αλλά θα πρέπει να αναλυθούν τα δείγματα και την ερχόμενη Δευτέρα για να παρατηρηθεί αν αυτή η μείωση θα είναι επιτέλους τάση. «Πρέπει να δούμε μια τάση ύφεσης για να μπορέσουμε να αισιοδοξούμε» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ.

Εντωμεταξύ ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης εκτίμησε ότι οι διασωληνωμένοι δεν θα πέσουν κάτω από τους 600 εύκολα μετά το αρνητικό ρεκόρ των 706 που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ προβλέποντας, μάλιστα, ότι «τις επόμενες μέρες πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών άρα και αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ».

«Είναι τρελό να συζητάμε τώρα για χαλάρωση των μέτρων» πρόσθεσε ο κ. Σκουτέλης.

Άνοιγμα λιανεμπορίου ίσως και στις 26 Απριλίου

Στην κυβέρνηση αναμένουν την επιδημιολογική εικόνα της επόμενης εβδομάδας για να αξιολογηθεί αν είναι δυνατόν το λιανεμπόριο να επανεκκινήσει με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας στις 5 ή στις 12 Απριλίου.

Ωστόσο επειδή ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η πανδημία και πότε θα κορυφωθεί το 3ο κύμα, κάποιοι προτείνουν τα καταστήματα να ανεβάσουν ρολά στις 26 Απριλίου με φυσική παρουσία και να μην λειτουργήσουν νωρίτερα με τη μέθοδο του click away.

Από την πλευρά τους κυβερνητικοί κύκλο κύκλοι πάντως διαψεύδουν το σενάριο για παράταση του lockdown ως τις 25 Απριλίου.

Αναφορικά με τα σχολεία πλέον δεν φαίνεται πως μπορεί να ανοίξουν πριν το Πάσχα, με δεδομένες τις εκτιμήσεις των ειδικών για επέλαση της πανδημίας τουλάχιστον μέχρι το επόμενο δεκαπενθήμερο.

Για την εστίαση τα νέα σενάρια κάνουν λόγο για άνοιγμα το αργότερο στις αρχές Μαΐου.

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης στην παρούσα φάση είναι να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή επιχειρησιακό σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ.

Πηγή:newsbomb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.