Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Μπάρκα: Να δεσμευθεί η κυβέρνηση για την απρόσκοπτη λειτουργία του Τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα

Δείτε την σχετική ερώτηση, που κατέθεσε προς την Υπουργό Παιδείας ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας και συνυπογράφουν εννέα (9) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τη διακινδύνευση της ομαλής λειτουργίας του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εδρεύει στην Πρέβεζα.

Τη δέσμευση της κυβέρνησης, μέσω της αρμόδιας Υπουργού Παιδείας, για την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Πρέβεζα, ζητά με σχετική Ερώτηση στη Βουλή ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας και συνυπογράφουν εννέα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Ερώτηση, αφού περιγράφεται η μέχρι σήμερα πολύ επιτυχημένη λειτουργία του τμήματος, το οποίο συνεισφέρει στην εκπαιδευτική, κοινωνική, οικονομική και στην πολιτισμική εν τέλει ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αναδεικνύεται ο ορατός πλέον κίνδυνος, ύστερα από τις αποφάσεις της κυβέρνησης, ειδικά με το μέτρο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, το τμήμα να τεθεί άμεσα σε απαξίωση, που μοιραία θα οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας του, καθώς θα μειωθεί δραματικά ο αριθμός των φοιτητών που θα μπορέσουν να εγγραφούν. Σε μια στιγμή που η επιτυχημένη λειτουργία του τμήματος Λογιστικής με έδρα την Πρέβεζα έχει αναγνωριστεί από τις ακαδημαϊκές αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο οποίο υπάγεται, σε βαθμό που να διερευνάται το ενδεχόμενο να λειτουργήσει και δεύτερο τμήμα στην Πρέβεζα, η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της αρμόδιας Υπουργού Παιδείας, υπονομεύει τις σχετικές προσπάθειες και την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας να παρακολουθεί και να συμμετέχει εκ του σύνεγγυς στις εξελίξεις της πνευματικής πρωτοπορίας του τόπου σε ένα δεδομένο επιστημονικό αντικείμενο, όπως αυτό των οικονομικών.

Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία καλούν την Υπουργό Παιδείας να δεσμευτεί, πρώτον, για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εδρεύει στην Πρέβεζα. Δεύτερον, για την συμπερίληψη και τα επόμενα χρόνια του τμήματος στο σχετικό Μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε Δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα επόμενα χρόνια.  

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:

Ερώτηση

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων   

  

Θέμα: «Σε διακινδύνευση η ομαλή λειτουργία του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων»

 

Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Πρέβεζα, ένα από τα εννέα (9) Τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της χώρας, στα είκοσι δύο (22) χρόνια λειτουργίας του έχει συνεισφέρει ουσιωδώς τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στην εκπαιδευτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης της Πρέβεζας, όπου λειτουργεί, της Ηπείρου, αλλά και της χώρας γενικότερα από όπου έχει εισροές φοιτητών. Κύρια χαρακτηριστικά της μέχρι σήμερα λειτουργίας του τμήματος, είναι η παροχή υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης, η σημαντική ερευνητική δραστηριότητα, η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους του, η προσφορά Μεταπτυχιακού Προγράμματος, με μεγάλο κύρος και ζήτηση, καθώς μόνο για το τρέχον έτος υπήρξαν διακόσιες δέκα τρεις (213) αιτήσεις για ένταξη σε αυτό. Η μέχρι στιγμής επιτυχής λειτουργία του εν λόγω τμήματος, στο οποίο συνεισέφεραν η οργάνωση του σε ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και ο σύγχρονος εξ οπλισμός του σε κτιριακές και σε τεχνολογικές υποδομές, πιστοποιείται από τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη λειτουργία και δεύτερου πανεπιστημιακού τμήματος στην Πρέβεζα, έχοντας επιστημονικό αντικείμενο τη Διοίκηση Επιχειρήσεων.       

Εντούτοις, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω πανδημίας και με την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με μία πρωτοφανή διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική, επίλεξε να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει τον Νόμο 4777/2021 για την Τριτοβάθμια  Εκπαίδευση. Κύριο χαρακτηριστικό του νέου νομοθετήματος είναι η πρόβλεψη για την είσοδο στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) με εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία εκτιμάται ότι θα αφήσει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης περίπου είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) μαθητές ήδη από φέτος. Περίπου δηλαδή το ένα τέταρτο όσων κατάφεραν κατά την περσινή εκπαιδευτική χρονιά, να εισαχθούν στο ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Για το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η συγκεκριμένη εξέλιξη θα το οδηγήσει άμεσα σε απαξίωση και σε δεύτερο στάδιο, σε κλείσιμό του, καθώς όπως υπολογίζεται, με το ισχύον σύστημα, από τους διακόσιους εξήντα πέντε (265) εισακτέους του Ακαδημαϊκού Έτους 2019-2020, είναι ζήτημα αν το τρέχον έτος εισαχθούν είκοσι (20) φοιτητές.    

Επειδή, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Πρέβεζα, έχει εκπληρώσει στα είκοσι δύο χρόνια λειτουργίας του, πλήρως τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος, 

Επειδή, η μέχρι σήμερα επιτυχής λειτουργία του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Πρέβεζα, έχει οδηγήσει τα αρμόδια επιστημονικά και διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στη διερεύνηση για την πιθανότητα λειτουργίας και δεύτερου τμήματος συναφούς, οικονομικής, κατεύθυνσης στην πόλη της Πρέβεζας, συνεπώς από ακαδημαϊκής άποψης το Τμήμα έχει αναγνωρισμένη την παρουσία του, η οποία με τον νέο θεσμικό πλαίσιο κινδυνεύει άμεσα,          

 

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

 1. Δεσμεύεται για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εδρεύει στην Πρέβεζα;
 2. Δεσμεύεται ότι το εν λόγω Τμήμα θα συνεχίσει να συμπεριλαμβάνεται στο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή σε Δημόσια Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα επόμενα χρόνια;

     

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

 • Μπάρκας Κωνσταντίνος
 • Βαρδάκης Σωκράτης
 • Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
 • Μάλαμα Κυριακή
 • Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
 • Μάρκου Κωνσταντίνος
 • Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
 • Ραγκούσης Ιωάννης
 • Τζούφη Μερόπη
 • Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.