Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε την έναρξη της 63ης Διεθνούς Συνόδου για Νέους Oλυμπιακούς Πρεσβευτές

H Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε στο Λόφο της Πνύκας, την έναρξη των εργασιών της 63ης Διεθνούς Συνόδου της ΔΟΑ για Νέους Ολυμπιακούς Πρεσβευτές που θα διεξαχθεί στην Αρχαία Ολυμπία ως τις 22 Ιουνίου.

Το βασικό θέμα της Συνόδου είναι: «Καινοτομώντας στη φυσική αγωγή και στην εκπαίδευση Ολυμπιακών αξιών για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο» με ειδικό θέμα: «Ανανέωση και αναζωογόνηση: Πώς μπορεί το Ολυμπιακό Κίνημα να παραμείνει συνδεδεμένο με τη νεολαία μέσω της φυσικής αγωγής και της εκπαίδευσης των Ολυμπιακών αξιών». Tην Τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας κ. Χρήστος Κίττας, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Κουμεντάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, η Βουλευτής κα Ντόρα Μπακογιάννη, o Aντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ng Ser Miang, το μέλος της ΔΟΕ Khunying Patama Leeswadtrakul και ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκηπας Fahad bin Jalawi Al Saud.

Τους νέους Πρεσβευτές από όλο τον κόσμο, καλωσόρισε ο Πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: 

«Ήρθατε στη χώρα που γέννησε τον Ολυμπισμό  αλλά και τη Δημοκρατία. Εδώ, σε αυτό το βήμα που βλέπετε, έγιναν τα πρώτα ελεύθερα debate και γεννήθηκε η Δημοκρατία. Αύριο θα ταξιδέψετε στη γη που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ζήσετε για λίγες μέρες στις πρόσφατα ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και θα ταξιδέψετε  νοερά  στην  εποχή  κατά  την  οποία  ξεκίνησαν  όλα.  Κατά  τη  διάρκεια  της παραμονής  σας,  η  Ακαδημία  θα  μεταμορφωθεί  για  άλλη  μια  χρονιά,  σε  σταυροδρόμι διαφορετικών πολιτισμών. Ως μαθητές του Ολυμπισμού, ο οποίος αντιπροσωπεύει αυτό που  είναι  σωστό  και  στέκεται  ενάντια  σε  ό,τι  είναι  λάθος,  μπορείτε  να  μεταφέρετε  το 

μήνυμα μαζί σας όταν επιστρέψετε στα σπίτια σας και έτσι να βοηθήσετε στη δημιουργία ενός  πιο  ευτυχισμένου  και  πιο  ειρηνικού  κόσμου  που  οραματίστηκε  ο  Βαρόνος  de Coubertin.

Αυτοί  που  πέρασαν  πριν  από  εσάς,  έγιναν  οι  καλύτεροι  πρεσβευτές  του  Ολυμπιακού Ιδεώδους  και  οι  πιο  αποτελεσματικοί  υποστηρικτές  των  Ολυμπιακών  Αξιών  στις  χώρες τους. Και σίγουρα το ίδιο θα κάνετε και εσείς.»

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος, μετέφερε το μήνυμα του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. «Με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 να πλησιάζουν γρήγορα, στέλνετε ένα σημαντικό μήνυμα. Ακριβώς όπως οι αθλητές, εσείς, Νέοι Πρεσβευτές, επιδεικνύετε το νέο μας Ολυμπιακό σύνθημα με εξαιρετικό τρόπο: Γρηγορότερα, Υψηλότερα, Δυνατότερα – Μαζί. Η λέξη «μαζί» μάς λέει: ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, μπορούμε μόνο να πάμε πιο γρήγορα, να στοχεύσουμε ψηλότερα, να γίνουμε ισχυρότεροι, αν είμαστε μαζί – με ειρήνη και αλληλεγγύη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σας ενθαρρύνω ολόψυχα να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον χρόνο σας στην Ακαδημία για να μάθετε για την αρχαία κληρονομιά μας και τη συνεχιζόμενη συνάφεια των Ολυμπιακών αξιών.

Περιμένουμε από εσάς να μεταφέρετε μαζί σας αυτή τη μοναδική εμπειρία και γνώση που θα αποκτήσετε στην Ακαδημία, όταν επιστρέψετε στην πατρίδα σας» ανέφερε μεταξύ άλλων το μήνυμα του Προέδρου Μπαχ.

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Α’ Αντιπρόεδρος Στέλιος Αγγελούδης, o οποίος τόνισε: «Τις επόμενες ημέρες, θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε  ένα εκπληκτικό ταξίδι στην Ολυμπιακή Παιδεία. Τότε θα καταλάβετε γιατί ο Pierre de Coubertin  είχε ένα όραμα που εξακολουθεί να 

εμπνέει  όλους  εμάς  που  υπηρετούμε  το  Ολυμπιακό  Κίνημα.  Το  όραμα  των  Ολυμπιακών Αγώνων είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αθλητικό  γεγονός, είναι επίσης μια  φιλοσοφία ζωής που δίνει έμφαση στα χαρακτηριστικά του σώματος, της θέλησης και του πνεύματος και στον συνδυασμό τους σε ένα ισορροπημένο σύνολο.»

Στην Τελετή, ο Πρόεδρος της ΔΟΑ Ισίδωρος Κούβελος απένειμε την τιμητική διάκριση «Ολυμπία», στην κυρία Μαριάννα Λάτση για τη στήριξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ολυμπιακών Σπουδών, μέσω του Ιδρύματος «Ιωάννης Λάτσης».

Κατά την παραλαβή της διάκρισης η κυρία Μαριάννα Λάτση είπε: «Νοιώθω μεγάλη συγκίνηση που παραλαμβάνω το Βραβείο «Ολυμπία» εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση και ευχαριστώ από καρδιάς την Εφορεία της Διεθνούς

Ολυμπιακής Ακαδημίας για αυτήν την ιδιαίτερα τιμητική απόφασή της.

Τον Απρίλιο του 2023 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα μου, του Γιάννη Λάτση. 20 χρόνια μνήμης για εμένα και την οικογένειά μου, αλλά ταυτόχρονα 20 χρόνια διαρκούς κοινωνικής προσφοράς εκ μέρους του Ιδρύματός μας, στην μνήμη του.

Ο πατέρας μου υπήρξε εξαιρετικά ευρηματικός και επιτυχημένος στην επιχειρηματική του δράση αλλά ταυτόχρονα πρωτοπόρος και νεωτεριστής στην κοινωφελή του δραστηριότητα που διαπνεόταν από ταπεινότητα, διορατικότητα, πατριωτισμό και γνήσια κοινωνική αλληλεγγύη υπέρ των αδυνάτων, στους οποίους ανήκε ψυχικά μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση συστάθηκε με σκοπό την μετεξέλιξη του προσωπικού φιλανθρωπικού έργου του πατέρα μου σε έναν οργανωμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής οργανισμό κοινωφελούς προσφοράς. Είμαι ειλικρινά υπερήφανη διότι το Ίδρυμά μας έχει καταφέρει αφενός να υπηρετήσει επάξια τις αξίες και τις αρχές που ο πατέρας μου πρέσβευε και αφετέρου να συν-διαμορφώνει πλέον, μαζί με άλλα σημαντικά ιδρύματα, τον χάρτη της κοινωφελούς δράσης στην πατρίδα μας.»

Επίσης έγινε η απονομή της τιμητικής διάκρισης «Αθηνά», στην Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Αργεντινής με το βραβείο να παραλαμβάνει ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Αργεντινής Mario Moccia. 

Kατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η ΔΟΑ τίμησε την Μαρία Κάλλας και η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση ερμήνευσε άριες που ανέδειξε η μεγάλη Ελληνίδα υψίφωνος, με τη συνοδεία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου

Στη Σύνοδο που θα διαρκέσει ως τις 22 Ιουνίου, θα πάρουν μέρος 130 νεαρά άτομα από Εθνικές Ολυμπιακές Ακαδημίες και Επιτροπές όλου του κόσμου, ενώ θα υπάρχουν και 18 συντονιστές και 9 ομιλητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.