Αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά 

Το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Παρασκευή τις ακριβείς λεπτομέρειες των πρωτοκόλλων που θα ισχύσουν για τη νησιωτική χώρα καθώς η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες από 29 χώρες από τις 15 Ιουνίου.

Τα μέτρα θα αφορούν σε τρεις άξονες, σύμφωνα με το ethnos.gr: Στη στήριξη των δομών υγείας που υπάρχουν ήδη, στις αεροδιακομιδές, αλλά και στα πολλαπλά τεστ που θα γίνονται στις ύποπτες περιπτώσεις.

Τα βασικά νοσοκομεία στα μικρότερα νησιά είναι εκείνα που διαθέτουν μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) ή και ΜΕΘ. Το σχέδιο περιλαμβάνει και μεταφορά πιθανώς κρουσμάτων στην ηπειρωτική χώρα, καθώς κάθε νησί θα διασυνδέεται με το άμεσα σχετιζόμενο νοσηλευτικό ίδρυμα που υπάρχει στην ενδοχώρα.

«Το ενιαίο υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά μας προβλέπει έναν ακτινωτό σχεδιασμό συνεργασίας, στήριξης και διασύνδεσης των μεγάλων νοσοκομείων αναφοράς της ενδοχώρας με τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών μας» ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι θα δοθούν όλα τα ατομικά μέσα προστασίας στις υγειονομικές μονάδες των νησιών όπως μάσκες, γάντια, προστατευτικές στολές.

Ένας άλλος βασικός άξονας του σχεδιασμού περιλαμβάνει και την αεροδιακομιδή των πιο σοβαρών περιστατικών σε μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας. Λόγω και των περιορισμένων πτητικών μέσων που υπάρχουν, η κυβέρνηση, αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, σκοπεύει ακόμη και να ναυλώνει από ιδιωτικές εταιρείες αεροσκάφη εάν κριθεί σκόπιμο.

Επίσης, έχουν ετοιμασθεί και τα μικρά εργαστήρια σε διάφορα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε νησιά, όπου θα μπορούν να γίνονται τεστ για τον κορωνοϊό ώστε να διαπιστώνεται εάν κανείς πάσχει από covid-19 και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σε άμεσο χρόνο. Οι υγειονομικές Αρχές κρίνουν πως μόνο έτσι μπορούν να εντοπίζονται άμεσα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας και αποκλεισμού των χώρων.

Πηγή: epirusonline.gr