Τα πιο μεγάλα βήματα ελευθερίας από το lockdown πραγματοποιεί από σήμερα η Ελλάδα καθώς αίρονται οι απαγορεύσεις για τη μετακίνηση εκτός νομου, η αποστολή SMS στο 13033, οι αγορές με click away και click inside ενώ ανοίγουν και τα μουσεία αλλά και τα πιο ελεύθερα ταξίδια με πλοίο.

Στο πλαίσιο αυτό και με όπλο τα self test αλλά και την επιτάχυνση των εμβολιασμών με την επιχείρηση «Ελευθερία» η κυβέρνηση ήταν σε θέση να ανακοινώσει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα ελευθερίας μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις για τυχόν βελτιώσεις ελευθεριών που ήδη ανακοινώθηκαν όπως για παράδειγμα ο περιορισμός των 100 ατόμων σε γάμους και δεξιώσεις σε ανοιχτούς χώρους από τον Ιούνιο.

«Πιστεύω ότι η επιτροπή την επόμενη εβδομάδα θα κάνει μια διαφορετική εισήγηση, και ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα θα το βελτιώσει. Τα πράγματα θα αλλάξουν αναγκαστικά. Ξεκινούν και οι γάμοι, οι βαφτίσεις, δεν γίνονται χωρίς μουσική» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Παρασκευής η Ματίνα Παγώνη.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ορισμένα μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η απαγόρευση μουσικής στην εστίαση αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας (από τις 00:30 έως τις 5) εξακολουθούν να ισχύουν επισειόντας πρόστιμα για τυχόν παραβάτες.

Τι αλλάζει σήμερα

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα Παρασκευή (14/5) αίρονται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ανοίγει ο τουρισμός, καταργούνται τα SMS στο 13033 ενώ παράλληλα, επεκτείνεται το ωράριο κυκλοφορίας έως τις 00:30.

Την ίδια ώρα, απελευθερώνεται το λιανεμπόριο που θα λειτουργεί χωρίς ραντεβού και γραπτό μήνυμα στο 13032. Ωστόσο, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας, δηλαδή ένας πελάτης ανά 25 τ.μ., χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Παράλληλα, τις πόρτες τους ανοίγουν και τα μουσεία της χώρας.

Σήμερ ανοίγουν, επίσης, τα καζίνο σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο και τα γραφεία συνοικεσίων με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο των υπηρεσιών δραματολογίας (1/25- μάσκα- απόσταση 2 μέτρα- αποφυγή σωματικής επαφής- καθορισμένο ραντεβού- self test).

Δείτε περισσότερο ρεπορτάζ ΕΔΩ