Προτεραιότητα της κυβέρνησης σε ότι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, είναι να ανοίξουν πρώτα τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και στο τέλος η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Η υφυπουργός ξεκαθάρισε όμως πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την Κυβέρνηση, αφού πρώτα κάνει την εισήγηση της η Επιτροπή των Ειδικών.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξει τη Δευτέρα 12 Απριλίου μόνο η Γ΄ Λυκείου, η κυρία Μακρή είπε στον ANT-1 πως είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι τάξεις του Λυκείου ταυτόχρονα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα τεχνικής φύσεως.

Για την περίπτωση τα σχολεία να μην ανοίξουν ταυτόχρονα σε όλες τις περιοχές της χώρας, είπε πως αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν και για το λόγο αυτό το Υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση της ύλης για να εξαλείψει τις ανισότητες. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε πως όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Η κυρία Μακρή είπε επίσης πως αν οι ειδικοί δώσουν το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των Γυμνασίων και της Πρωτοβάθμιας στις 19 Απριλίου, αυτό θα γίνει παρά το ότι υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε να μην ανοίξουν τα σχολεία για μια εβδομάδα πριν το Πάσχα και μετά ξανακλείσουν, τονίζοντας πως η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης μάθηση.

Σε ότι αφορά τους μαθητές Λυκείων, η κυρία Μακρή επανέλαβε ότι είναι υποχρεωτικό να προσέλθουν στα σχολεία με βεβαίωση για αρνητικό self test, διαφορετικά δεν θα γίνονται δεκτοί στο μάθημα.

Για την παράταση της σχολικής χρονιάς είπε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση, αλλά με τα σημερινά δεδομένα το πιθανότερο είναι η σχολική χρονιά να παραταθεί κατά 2 εβδομάδες, μέσα στον Ιούνιο και συμπλήρωσε πως ακόμη δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το τι θα γίνει με τις προαγωγικές εξετάσεις.

Aναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών

Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των λυκείων στις 12 Απριλίου. Σημειώνεται πως αυτή την εβδομάδα πλην των σχολείων δεν υπάρχει άλλο θέμα στην ατζέντα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιορισμών αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι με τη σειρά τους αναλύουν ενδελεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Χθες, μάλιστα, πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη οι επιδημιολόγοι για το αυξημένο ιικό φορτίο σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ επί τάπητος στη συνεδρίαση τέθηκε και το άνοιγμα των σχολείων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη εξαιτίας του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου.

Μέχρι στιγμής αυτό που αποδεικνύεται είναι πως ενώ τα κρούσματα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, δεν υπάρχει ανάλογη αυξητική τάση στις νοσηλείες και τους διασωληνωμένους.

Όπως λένε μερικοί επιστήμονες, με βάση τις μολύνσεις θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Ωστόσο ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων έχει ως αποτέλεσμα είτε να μην νοσούν είτε να μην χρειάζονται νοσηλεία.

Από την άλλη πλευρά κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν στενά την πίεση που παρατηρείται στα νοσοκομεία και τον αριθμό των διασωληνωμένων.

Την εκτίμηση ότι την εβδομάδα αμέσως μετά το Πάσχα μεταξύ 3-10 Μάϊου αναμένεται να φτάσουμε τους 1.200 διασωληνωμένους εάν ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου το γνωστό πλέον Rt παραμείνει χαμηλά, στο 1,1 έκανε ο καθηγητής Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σε εκδήλωση στην Ακαδημία Αθηνών στο πλαίσιο ομιλίας του για τις αβεβαιότητες που παραμένουν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, ενώ επεσήμανε πως τα πραγματικά κρούσματα να είναι μεταξύ 6-10 φορές περισσότερα από αυτά που επιβεβαιώνονται καθημερινά.

Εν τω μεταξύ από την πορεία της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες θα εξαρτηθούν οι αποφάσεις για την απελευθέρωση των μετακινήσεων το Πάσχα.

Ο υπουργός Επικράτειας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφερόμενος στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, υπογράμμισε ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα για όλους μας.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, σε περιοχές που θα είναι λιγότερο επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος ξεκαθάρισε πως είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το Πάσχα στο χωριό, ο σχεδιασμός είναι από αρχές Μαΐου να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Newsbomb.gr πως η απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό είναι στο τραπέζι, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα.

Πηγή: newsbomb.gr