Η 8η Μαρτίου είναι  η ημέρα η  οποία καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε  το 1977 ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας. Προτάθηκε από την Διεθνή Διάσκεψη των Γυναικών του 1910 ως “Διεθνής Ημέρα των Γυναικών”.

Είναι Ημέρα Μνήμης των κινητοποιήσεων και των αγώνων των γυναικών στις ΗΠΑ τον 19ο αι. για  σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ίσες ευκαιρίες, καλύτερους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας, ωράριο, ισότιμη αντιμετώπιση με τους άνδρες. Κάθε χρόνο διεθνείς οργανισμοί, οργανώσεις, άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας συμμετέχουν σε εκδηλώσεις αξιώνοντας την καθιέρωση των δικαιωμάτων των γυναικών που αποτελούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Το έτος 2020 αποτελεί την 25η επέτειο από τη Διακήρυξη του Πεκίνου και την Πλατφόρμα Δράσης για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Το θέμα στο οποίο τα Ηνωμένα Έθνη αφιερώνουν την 8η Μαρτίου 2020 είναι «Ι am Generation Equality: Realizing Women’s Rights», προβάλλοντας ένα ισχυρό μήνυμα για την προάσπιση και την πραγματοποίηση των Δικαιωμάτων των Γυναικών, με τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων κάθε ηλικίας, κουλτούρας, νοοτροπίας, αντίληψης, γενιάς. Το 2020 έτος ορόσημο για το κίνημα ισότητας, αποτελεί και την 20η επέτειο του Ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων διαμορφώνει τις εθνικές πολιτικές προστασίας και προώθησης των δικαιωμάτων των γυναικών με προτάσεις και δράσεις σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς με στόχο την προώθηση και πραγματοποίηση της νομικής και ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Ηπείρου, με τη νέα της σύνθεση, δηλώνει ότι θα ενεργήσει για την υποστήριξη του αγώνα για αφύπνιση και ευαισθητοποίηση όλων, για τον σεβασμό και την συνεργασία των δύο φύλων,  με απώτερο στόχο την κατάργηση των ανισοτήτων, της καταπίεσης και φαινομένων λυπηρών όπως η βία και κάθε μορφή αυτής.

Η ουσιαστική Ισότητα των Φύλων είναι έκφραση Δημοκρατίας, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας για Ισόρροπη ανάπτυξη της κοινωνίας μας.             

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.