Η κα  Φαίη Σουίδα είναι μια γυναίκα  δυναμική, ανεξάρτητη και λατρεύει το χορό. Είναι δημιουργική, ενεργητική, χαμηλών τόνων, φιλική και πειθαρχημένη . Την είδαμε να χορεύει στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή Zumba Time και στο Star ερμηνεύοντας  το Thriller. Είναι μια από τους 5 Έλληνες Zcom στην Ελλάδα που εκπροσωπούν την κοινότητα Zumba. Την συναντήσαμε για ένα απογευματινό καφεδάκι και  εκεί μας απάντησε με ενθουσιασμό και ειλικρίνεια στις ερωτήσεις μας.

Ας τη γνωρίσουμε, λοιπόν, λίγο καλύτερα, μέσα από τα λόγια κ τις σκέψεις της σε μια μοναδική συνέντευξη!

 1. Πότε και πως έγινε η πρώτη σου επαφή με τον χορό και με ποια είδη έχεις ασχοληθεί μέχρι σήμερα;

Ξεκίνησα χορό σε ηλικία 8 ετών, η μαμά μου με είχε γράψει τότε στην σχολή  παραδοσιακών χορών ΖΑΛΟΓΓΟ του αείμνηστου αγαπημένου δασκάλου Βασίλη Κοντονασιο και παράλληλα έκανα ενόργανη και μπαλέτο.  Στην ηλικία 12 ετών ανακάλυψα  τους  λάτιν  χορούς. Αφορμή η ταινία Dirty dancing, όταν την πρωτοείδα είπα: θέλω να μάθω να χορεύω : rumba, chacha, mambo, rock n roll, βέβαια εκείνα τα χρόνια αυτό δεν ήταν εφικτό γιατί δεν υπήρχαν σχολές  χορού λάτιν στην Πρέβεζα. Το όνειρο μου πραγματοποιήθηκε αρκετά  χρόνια αργότερα σε μεγαλύτερη ηλικία. Γράφτηκα σε μια σχολή ως μαθήτρια και μετά από χρόνια ο δάσκαλος μου με έπεισε να το δω επαγγελματικά γιατί ήμουν πάρα πολύ καλή σε αυτό.

 1. Πόσα χρόνια σπούδασες χορό και τι διπλώματα έχεις αποκτήσει μέχρι τώρα ;

Νομίζω αν αρχίσω να απαριθμιζω  δεν θα τελειώσουμε ποτέ, ο χορός και η μάθηση δεν σταματούν  ποτέ, μόνο οι σπουδές  μου στο επαγγελματικό λάτιν και ballroom μετρούν  6 χρόνια όπου έχω αποκτήσει τα δύο μεγάλα επαγγελματικά διπλώματα από την Αγγλία τον μεγαλύτερο διεθνή αναγνωρισμένο φορέα  IDTA. Είμαι μέλος του IDTA (International Dance Teacher Association) και μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID- UNESCO).

 1. Ποια είδη χορού διδάσκετε και από ποιες ηλικίες μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος ;

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Η ηλικία που μπορεί να ξεκινήσει κάποιος χορό είναι από 4 μέχρι και 84 ετών. Στην σχολή μπορεί να διδαχτεί Λατινοαμερικάνικους και Ευρωπαϊκούς χορούς (Internationa style και American style) Ρούμπα, Τσάτσα, Μάμπο,Σάμπα, Σάλσα, Μπατσατα, Μερενγκε, ροκ ν ρολ, Τζάϊβ, Ντίσκο, Βαλς, Φοξ-τροτ,Ευρωπαϊκό τανγκο και Αργεντίνικο Τάνγκο . Κάποιος που θέλει να προχωρήσει επαγγελματικά, προετοιμάζω μαθητές για επαγγελματικό δίπλωμα στους Latin και Ballroom χορούς.

Επίσης λειτουργούν τα προγράμματα  Zumba,   Zumba kids, Zumba Toning, Aqua Zumba, Strong Zumba για κάποιον  που θέλει να ιδρώσει λίγο περισσότερο  στα οποία είμαι και  η  μοναδική πιστοποιημένη στην Πρέβεζα. Νέα τμήματα θα λειτουργήσουν από φέτος  Χιπ-Χοπ, ταϊοιστική Yoga, Aerial Yoga, Αerial Dance, .Όλα τα τμήματα απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες.

 1. Τι σημαίνει για σας η διδασκαλία;

Την διδασκαλία την θεωρώ λειτούργημα και όχι επάγγελμα γιατί ο σωστός δάσκαλος καλλιεργεί ψυχές όχι σώματα. Είναι σημαντικό οι μαθητές ή οι γονείς των παιδιών πριν εγγραφούν να ψάχνουν και να ρωτούν  που να απευθύνονται.  Να βρίσκουν δασκάλους ή γυμναστές πιστοποιημένους από αναγνωρισμένους φορείς για την σωστή εκμάθηση τους και την  άρτια σωματική και ψυχική ακεραιότητα τους, γιατί  το να ανοίξει κάποιος μια αίθουσα διδασκαλίας χορού ή να διδάξει σε κάποιο χώρο μπορεί να το κάνει πολύ εύκολα κάποιος ως χορευτής  χωρίς να κατέχει κανένα απολύτως δίπλωμα/Πτυχίο, συμβαίνει και αυτό στην σήμερον ημέρα. Οπότε κάποιος που έχει κλίση στο χορό καλό θα είναι να σπουδάσει το είδος που τον ενδιαφέρει (θεωρία και πρακτική)  έτσι ώστε οι γνώσεις του να είναι ολοκληρωμένες σε βάθος για να μπορέσει να στηρίξει αυτό που διδάσκει.

 1. Τι είναι η  Zumba® για σένα;

Πάντα υπάρχει λόγος για τον οποίο κάποιος έχει γεννηθεί. Ο δικός μου είναι να σε κάνω να περνάς όμορφα! Με το Zumba ®  ασχολούμαι τα  τελευταία 4 χρόνια. Για μένα είναι Φιλοσοφία Ζωής! Περνάμε καλά, έχουμε θετική διάθεση, χαμογελάμε, δεν μιζεριάζουμε ακόμη και αν δεν είναι όλα στη ζωή μας «ρόδινα». Αν έχουμε καλή ψυχολογία τότε θα είμαστε και καλά στη ζωή μας, στην υγεία μας και στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους. Αυτό προσπαθώ να δώσω πίσω στον μαθητή, το χαμένο του χαμόγελο (ή να αποκτήσει ένα πιο πλατύ χαμόγελο)!

 1. Είπες παραπάνω ότι είσαι η μοναδική πιστοποιημένη στα προγράμματα zumba στην Πρέβεζα ;Τι εννοείς ;Γιατί έχουμε δει και ακούσει κατά καιρούς και σε άλλους χώρους να διδάσκουν Zumba ή zumba kids.

Η zumba είναι μια πολύ μεγάλη εταιρία. Αν φανταστείς ότι η  zumba διδάσκεται σε 180 χώρες παγκοσμίως. Όταν εκπαιδεύεσαι ως zumba  instructor αυτομάτως έχεις και την άδεια να ονομάζεις τα μαθήματα σου zumba και να χρησιμοποιείς το λογότυπο. Κάθε μήνα ένα Zin (μέλος) εκπαιδευτής θα πρέπει να καταβάλει  ένα ποσό στην εταιρία  έτσι ώστε να κατέχει την άδεια να διδάσκει  zumba. Σε περίπτωση που κάποιος σταματήσει να πληρώνει τότε αυτομάτως χάνει την άδεια του και η εταιρία σου απαγορεύει να διδάσκεις zumba. To ίδιο ισχύει και αν θελήσει κάποιος να κάνει Zumba σε παιδιά ή zumba στην θάλασσα, θα πρέπει να εκπαιδευτεί μεμονωμένα  για αυτά τα προγράμματα για να μπορέσει να κάνει μαθήματα αλλιώς δεν του επιτρέπεται από την εταιρεία.  Αν κάποιος  θέλει να ψάξει να δει αν ο zumba instructor που του κάνει μαθήματα είναι πιστοποιημένος ή όχι και σε ποιο είδος προγράμματος μπορεί να πληκτρολογήσει www. zumba.com -à find the instructor αναγράφοντας την περιοχή ή το όνομα του εκπαιδευτή.

 1. Δηλαδή κάποιος που έχει εκπαιδευτεί ως zumba instructor δεν μπορεί να κάνει μάθημα σε παιδιά;

Φυσικά και όχι! θα πρέπει να εκπαιδευτεί πάνω στην ειδικότητα δεν παίζουμε με την ψυχολογία του παιδιού. Άλλο είναι να κάνεις μάθημα σε ενηλίκους, άλλο σε παιδιά, άλλο σε άτομα με αναπηρίες ή κινητικά προβλήματα, μιλάμε για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων και εντελώς διαφορετικά προγράμματα.

 1. Τι σημαίνει για σένα να είσαι zcom™ στην Zumba;

  Zcom™ σημαίνει Zin™ community council  Οι zcom «έτσι λεγόμαστε» κρατάμε ενημερωμένη την κοινότητα μας είτε με διάφορα νέα που την αφορούν, είτε με δράσεις, συνεργαζόμενοι πάντα και σε επικοινωνία με τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Ζumba στην Αμερική. Είμαστε δηλαδή η γέφυρα της κοινότητας zumba με τα γραφεία της εταιρείας.  Είναι η τέταρτη χρονιά φέτος. Για την  Ελλάδα έχουμε επιλεχθεί 5 έλληνες zumba εκπαιδευτές κάνοντας αίτηση στην Αμερική  και εκπροσωπούμε το διαμέρισμα (district20) δηλ τα κράτη (Ελλάδα- Κύπρο- Τουρκία-Γεωργία-Βουλγαρία-Αλβανία- Αζερμπαϊτζάν).

 1. Ποιες στιγμές της μέχρι σήμερα δραστηριοποίησής σας στο χώρο, δε θα ξεχάσετε ποτέ ;Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες, άλλες ευχάριστες και άλλες δυσάρεστες!

Έχω αρκετές ευχάριστες, οι πιο έντονες που θα μου μείνουν είναι όταν επιλέχτηκα ανάμεσα σε πάρα πολλές αιτήσεις να παρουσιαστώ στην εκπομπή zumba Time στον ΑΝΤ1, επίσης όταν γνώρισα από κοντά τον δημιουργό του προγράμματος Zumba τον “Beto Perez” και άλλη μία ήταν όταν μια μέρα χτύπησε το τηλέφωνο και μου είπαν: θέλουμε να βγάλεις  την χορογραφία Thriller  του Michael Jackson, μπορείς?. Ο Michael Jackson ήταν το ίνδαλμα μου, μεγάλωσα ακούγοντας τον. Φυσικά και δέχτηκα!! Το δύσκολο ήταν ότι έπρεπε να προπονώ καθημερινά   δεκα άτομα που δεν είχαν καμιά απολύτως σχέση με το συγκεκριμένο είδος  χορού, να μπουν στον ρόλο των ζόμπι, να μάθουν να μετρούν και να μπορούν να σταθούν τεχνικά άρτιοι. Τελικά βγήκε ένα άψογο αποτέλεσμα.

Για τις δυσάρεστες στιγμές που με ρωτάς τις θεωρώ δεδομένες εφόσον  είμαι στο προσκήνιο, δεν με πτοούν γιατί έχω μάθει να τις χειρίζομαι.

 1. Εδώ και μια δεκαετία έχει εδραιωθεί από την σχολή σας το ετήσιο φεστιβάλ Αργεντινικου ταγκο στην Πρέβεζα. Πες μας λίγα λόγια για αυτό ;Πως ξεκίνησε και που έχει φτάσει;

Το αργεντίνικο τάνγκο  εισήχθηκε για πρώτη φορά στην Πρέβεζα το 2009 από τους  Αλεσαντρο Αβέλλης και Τίνα Σουιδα οι οποίοι την ίδια χρονιά  δημιούργησαν και το πρώτο αργεντίνικο φεστιβάλ. Από τότε μέχρι και σήμερα κάθε χρόνο παγκοσμίου διεθνούς φήμης  χορευτικά ζευγάρια και δάσκαλοι της Αργεντίνικης τάνγκο σκηνής και της Ελλάδος προσκαλούνται  στο “Pa Βailar  Summer Tango Festival Preveza” όπως έχει ονομαστεί και πλέον κατοχυρωθεί ότι είναι από τα μεγαλύτερα τάνγκο φεστιβάλ στον κόσμο και αυτό φαίνεται από την μεγάλη  προσέλευση επισκεπτών που έχουμε, Γαλλία, Φιλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Γεωργία, Εσθονία, Ιταλία, Ελλάδα. Επίσης Το φεστιβάλ μας τελεί υπό  την αιγίδα της Αργεντίνικης Πρεσβείας, την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Πρέβεζας και πολλών χορηγών. Επόμενο ραντεβού ανανεώνεται της 5-8 Ιουλίου 2019.

 • Κα Σουίδα, σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και την ειλικρίνειά σας! Σας Ευχόμαστε κάθε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία και ο χορός να σας δίνει πάντα ατέλειωτη έμπνευση.
 • Ευχαριστώ πολύ και εσάς και σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στην ιστοσελίδα σας!

Επιλέξτε πιο πρόγραμμα σας ταιριάζει και τις ώρες που σας βολεύουν.

Εγγραφές από 10 Σεπτεμβρίου, έναρξη μαθημάτων 17 Σεπτεμβρίου

Pa Bailar –Επτανήσου 25 Πρέβεζα (240μ πιο πάνω από το γήπεδο, απέναντι από το κατάστημα Μητέρα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.