Σύρος: Εντοπίστηκε φορτηγό πλοίο με 24,5 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα

Φορτίο με 24,5 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα βρήκαν οι λιμενικές αρχές, στο φορτηγό πλοίο DASLIS, σημαίας Τόγκο, που εντοπίστηκε στις 28.3.2018 στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σύρου.

Το Λιμενικό προχώρησε στην κατάσχεση του φορτίου, ενώ συνέλαβε τα έξι μέλη του πληρώματος.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, το πλοίο έπλεε με ελάχιστη ταχύτητα και είχε απενεργοποιήσει το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης (AIS).

Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο πλοίαρχος υποστήριξε ότι το σύστημα παρουσιάζει μηχανική δυσλειτουργία και βλάβη, ενώ το πλοίο οδηγήθηκε στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Οι αρχές εντόπισαν τέσσερα εμπορευματοκιβώτια με χαρτοκιβώτια που περιείχαν τσιγάρα και θεώρησαν ότι πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος του φορτίου.

Σε έλεγχο που έγινε, με τη συνδρομή τελωνειακών, διαπιστώθηκε ότι μέσα στα κιβώτια υπήρχαν συνολικά 2.445 χαρτοκιβώτια με 24.500.000 τσιγάρα διάφορων επωνυμιών, ενώ στα συνοδευτικά έγγραφα του φορτίου ήταν δηλωμένα συνολικά 2.450 χαρτοκιβώτια με 24.550.000 τσιγάρα.

Σύμφωνα με ευρήματα που εντόπισαν οι λιμενικοί, το πλοίο φέρεται ότι απέπλευσε από τη Βηρυτό στο Λίβανο με προορισμό την Οδησσό της Ουκρανίας. Ωστόσο, η πορεία δεν ήταν ενδεδειγμένη για την ολοκλήρωση του ταξιδιού. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν εντοπίστηκαν χάρτες της θαλάσσια διαδρομής από λιμένα αφετηρίας προς λιμένα προορισμού, καθώς και το απαραίτητο και προβλεπόμενο πλάνο ταξιδιού, ενώ δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του αποστολέα και παραλήπτη του φορτίου τσιγάρων.

Μη γνήσια τα πιστοποιητικά του Πλοιάρχου και του Α’ Μηχανικού

Ο πλοίαρχος του DASLIS δεν παρείχε επαρκείς εξηγήσεις, ενώ σύμφωνα με τους Λιμενικούς προσπάθησε να αποπροσανατολίσει τις έρευνες. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα πιστοποιητικά ναυτικής ικανότητας του Πλοιάρχου και του Α’ Μηχανικού στερούνται γνησιότητας.

Σε επιθεώρηση που έγινε στο πλοίο διαπιστώθηκαν 25 παρατηρήσεις/ελλείψεις, εκ των οποίων οι 22 επισύρουν το μέτρο της απαγόρευσης απόπλου του πλοίου.

Το σύνολο των διαφυγόντων δασμών για το εν λόγω φορτίο ανέρχεται στο ποσό των 4.702.000 ευρώ.

Πηγή: protothema.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.